Breaking News

Mei 01, 2019

Kenapa Bila Puasa, Semua Makanan Jadi Sedap?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Kenapa Bila Puasa, Semua Makanan Jadi Sedap? | Ramadhan dah dekat, lagi beberapa hari je lagi nak puasa. Apa perasaan korang dah nak puasa ni? Mesti seronok kan... Setahun sekali kan kita jumpa. Tu pun tak tau tahun depan boleh jumpa lagi ke tak.

Apa yang best bila berpuasa?

Kalau tanya soalan ni, banyaklah jawapannya.

Kalau tanya kanak-kanak,
puasa mestilah best sebab banyak makanan sedap.
puasa juga best sebab nanti boleh raya.

Kalau tanya orang dewasa,
bestnya puasa sebab dapat tarawikh waktu malam.
bestnya puasa sebab banyak makanan yang takde pada bulan dan hari biasa.
bestnya puasa sebab dapat diet.

Dan mungkin banyak lagi jawapan lain.

Ramadhan memang best, sebab banyak makanan walaupun hakikatnya masa puasa sepatutnya kita kurang makan.

Makanan walaupun ringkas tapi nampak sedap itulah nikmat Ramadhan.

Kenapa Bila Puasa, Semua Makanan Jadi Sedap?


1. Kerana kenikmatan yang Allah janjikan buat orang yang berpuasa, 

“Bagi orang yang melaksanakan puasa ada dua kebahagiaan; kebahagiaan ketika berbuka, dan kebahagiaan ketika bertemu dengan Rabbnya.” (muttafaq ‘alaih)

2. Kerana lapar. 

Kita akan rasa nikmat walaupun makanan biasa. Cukup telur mata dengan kicap, tambah bawang sikit kat atas fuhhhh.... sedap! Cukup untuk buat air liur meleleh. Tengok air paip pun dah nampak sedap... hehe

Kisah Teladan : Nikmat lapar

Ada kisah pasal nikmat lapar ni pada zaman Umar Abd Aziz..

Pada suatu hari Umar Abd Aziz memanggil pegawai kerajaannya yang terkenal suka bermewah-mewahan dalam makan. Beliau mengajak dia berbincang seharian tanpa menghidangkan makanan. Setelah habis bincang ternyata para tetamu mula nampak kelaparan.

Umar Abd Aziz hidangkan dahulu makanan yang sangat ringkas. Mereka makan dengan begitu lahap dan berselera sekali.

Tak berapa lama,  “Menu utama” pun terhidang. Umar kemudian mempersilakan para tetamu undangan untuk menyantapnya. Namun para tetamu menolak lantaran sudah kenyang.

Pada waktu itu, Umar berkata, “Saudara-saudara. Jika Anda bisa memuaskan nafsu makan dengan makanan sederhana, mengapa harus serakah, sewenang-wenang sampai-sampai harus merampas milik orang lain?” Mendengar perkataan tersebut, hadirin yang merupakan para petinggi negara pun dibuatnya kecut, tertunduk malu.

Maka semenjak dari itu, orang itu mengubah cara hidupnya.

Jadi, mungkin Ramadhan ni kita boleh start buat tabung Ramadhan. Duit belanja hari-hari biasa yang kita tak gunakan sepanjang Ramadhan kita masuk tabung. Dah habis Ramadhan, cuba kira.. mesti banyak jimat kan.

Tapi, andai kata over budjet dari hari biasa, moga kita sama-sama muhasabah diri.

Sekian, semoga bermanfaat. 

1 ulasan:

  1. hihihi semua nampak sgt sedap.. tapi time puasa banyak minum air je

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^