Ticker

6/recent/ticker-posts

7 Sebab perlu ambil protein ketika puasa

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


7 Sebab perlu ambil protein ketika puasa | Protein penting untuk tubuh. Setiap hari diperlukan. Sumber terbaik dari tumbuhan. Tapi ada juga protein daripada haiwan seperti ayam, telur dan daging.

Dalam diet yang sihat, protein wajib ada. Orang kata nak diet jangan makan ayam, daging... makan ikan je... Hmm.. kurang tepat diet macam tu.

Protein wajib ambil walaupun diet bahkan sangat penting ketika berpuasa.

7 SEBAB PERLU AMBIL PROTEIN KETIKA PUASA
7 Sebab perlu ambil protein ketika puasa

Protein penting sebab:
.
1. Bolehkan kita bergerak
.
2. Sokongan kepada struktur sel.
.
3. Berperanan transport kan molekul di dalam sel serta ke seluruh tubuh.
.
4. Bertindak sebagai messenger dan menghantar signal kepada sel dan tisu.
.
5. Sebahagian dari sistem imun dan bertindak sebagai antibodi. Bertindak menyerang penceroboh yang cuba ceroboh sistem dalam tubuh.
.
6. Berperanan sebagai enzim. Penting sebagai catalyst kepada tindakbalas ribuan kimia di dalam sel.
.
7. Protein mengeluarkan tenaga untuk keperluan tubuh.
.
Jadi, kena ambil protein setiap hari. Kurang protein beri impak buruk pada kesihatan.

Kesan kurang protein:

Hilang otot, letih, perkembangan terbantu & lemah sistem imun adalah hadiah dari diet kurang protein. Jadi, protein penting ketika puasa. Jangan abaikan pengambilan protein ketika puasa. Kadang itu punca kita hilang tenaga ketika berpuasa siang hari.

Kredit: Facebook

Jadi, perlu ada lauk, sayur, buah sebagai pelengkap hidangan berbuka. Elakkan terlalu banyak desert yang manis jika dah berbuka dengan air yang manis.

MF menu memang tak banyak sebab bila puasa rasa macam perut mengecut, tak boleh masuk banyak dah. Jadi, cukup 1 hidangan lauk, 1 hidangan sayur, ada pencuci mulut, air sirap dan juga buah.

Memang sejenis tak makan banyak... Sebab tu pernah pergi buffet Ramadhan, rasa membazir yang amat sebab hidangan banyak, tapi tak boleh nak makan banyak, dah tu makanan yang kita ambil tak boleh nak bungkus pula. 

Catat Komen

5 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^