div id='header-inner'>

Resepi Sup Sayur Cendawan Campur

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Resepi Sup Sayur Cendawan Campur | Semalam menu simple je... Setiap hari mesti ada menu berkuah... Bulan puasa, memang kena makan menu berkuah untuk ganti bendalir yang hilang dalam badan ketika puasa.

Semalam, just nak masak yang simple... Ayam goreng kari dan baki ayam tu buat sup... Tapi tak best sup ayam biasa, jadi disebabkan ada cendawan dan sawi terus tercetus idea nak masak sup cendawan campur.

Resepi Sup Sayur Cendawan Campur

Bahan-bahan:

Resepi Sup Sayur Cendawan Campur


  • 1/2 bawang besar
  • 5 ulas bawang putih 
  • 1 sudu besar sos tiram pedas
  • Sedikit isi ayam
  • Cendawan tiram - dicarik-carik
  • Sawi bak coi
  • Carrot
  • 1 sudu serbuk sup
  • Gula dan garam sebagai perasa
  • sedikit minyak untuk menumis.


Cara Memasak:


  1. Tumbuk bawang besar dan bawang putih.
  2. Tumis bawang dengan sedikit minyak.
  3. Masukkan isi ayam
  4. Kemudian, masukkan sos tiram.
  5. Masukkan sedikit air
  6. Masukkan serbuk sup
  7. Masukkan carrot dan masak hingga empuk.
  8. Masukkan cendawan dan kacau seketika.
  9. Masukkan sawi, dan perasakan dengan gula dan garam.
  10. Biarkan hingga nampak sawi layu dan tutup api.
  11. Siap dan hidangkan.
Resepi Sup Sayur Cendawan Campur

Simple je menu ni, tapi berkhasiat.. anak pun suka... Alhamdulillah...

Catat Komen

1 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)