div id='header-inner'>

Ikan Kerisi Masak Kari Kering

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Ikan Kerisi Masak Kari Kering | Idea dan resepi dari en.somi... Turn dia masak Ramadhan ke-5...

Giliran memasak secara giliran... kalau waktu cuti memang MF masaklah... Tapi hari kerja, kadang MF kadang suami yang masak.

Sepeti biasa, simple je menu kami...

Ramadhan ke-5 suami masak Ikan Kerisi Masak Kari Kering.

Biasa orang goreng kari... tapi yang ni lain sikit...

Rasanya memang lain, tapi sedap... Nak masak pun sekejap dan simple sangat.

Ikan Kerisi Masak Kari Kering

Ikan Kerisi Masak Kari Kering


Bahan-bahan:

Ikan kerisi
Bawang besar - tumbuk
Bawang putih - tumbuk
3 biji cili padi - tumbuk
1 tangkai daun kari
Serbuk kari Baba's
1/2 cawan air
Gula dan garam sebagai perasa

Ikan Kerisi Masak Kari Kering

Cara memasak:

Goreng ikan kerisi hingga garing, ketepikan

Tumiskan bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan daun kari dan serbuk kari.
Masukkan air dan kacau rata hingga masak dan pecah minyak.
Masukkan garam dan gula
Kemudian masukkan ikan kerisi tadi, dan kacau rata...
Angkat dan hidangkan...

Simple kan.. Tak perlu masa yang lama pun... 

Ikan kerisi memang sesuai masakkan kering macam ni, sebab isinya jenis lembut manis. Kalau buat kari berkuah, isinya mudah hancur. 

Sekian, selamat mencuba.

Catat Komen

0 Ulasan