Kek Coklat Viral 2 Bahan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kek Coklat Viral 2 Bahan | Alahai... Terjebak juga akhirnya... Sebab utama, bila kek coklat ni tunjuk aje resepi kat suami, confirm la menjadi sebab suami den peminat setia coklat dari dulu.

Memang senang sungguh la resepi kek ni.. Guna biskut Oreo dan susu kotak Dutch Lady saiz kecil tu je...

Jadi, bila en.somi belikan bahan terus lah buat sebab tak sampai setengah jam pun nak siapkan. MF gunakan biskut Cream-O sebab tak gemar biskut Oreo.


Sebelum diletakkan topping

Resepi Kek Coklat 2 Bahan

Kek Coklat Viral 2 Bahan
Beli susu kotak besar, dan sukat bagi cukup 200ml untuk 2 bungkus biskut

Bahan-bahan :


  • 2 bungkus Cream-O  (beli kat kedai RM2.12 je)
  • Susu kotak Dutch Lady perisa coklat.

Cara membuatnya :


  • Blender biskut dan 200ml susu coklat Dutch Lady iaitu sama dengan 1 kotak kecil susu coklat Dutch Lady. Blend je sampai halus dan sebati.
  • Tuang adunan dalam bekas dan kukus dalam periuk pengukus selama 20-25 minit. MF kukus guna periuk nasi Tefal je.. Sebab  takde periuk pengukus pun...
  • Lepas 20 ke 25 minit, cuba cucuk dengan garpu.. Kalau tak melekat tu maknanya dah masak la tu...
  • Lepas dah masak terpulang nak letak topping apa...
MF letak topping keju Cheddar sebab memang ada stok tu aje kat rumah.. Coklat masakan takde pula nak buat topping coklat.



Dah siap Topping, makan aje la... Hehe... Memang sedap... Moist dan cukup rasa.

Kek Coklat Viral 2 Bahan

Tambah sedap dengan topping cheese tu... Kalau coklat mungkin muak la pula.. Tapi ikut citarasa masing-masing.

Untuk dua bungkus biskut tu boleh dapat satu bekas kecil... Jadi, kalau nak buat banyak gandakan sahaja bahan asas tu.

Modal untuk sebekas kecil tu.. MF kira-kira...
Biskut Cream-O x 2 = RM4.40
Susu Dutch Lady 200ml = RM1.80
TOTAL MODAL = RM5.20

Kira ok lah tu sebab boleh buat desert dan minum petang yang ringkas tanpa modal yang besar dan tenaga yang banyak.

Anak-anak yang muda remaja.. Baru nak belajar masuk dapur pun  boleh buat kek ni.. Mudah dan ringkas... Cubalah! 

Catat Ulasan

5 Ulasan

  1. mudahnya tapi sedap ke kek xder butter & telur ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap sebab biskut tu memang dah ada butter dan telur kan...

      Padam
  2. wah...memang wajib d try ni MF

    BalasPadam
  3. Klau nk bakar berapa suhu & berapa minit ya

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)