Essential Oil Yang Selamat Untuk Ibu Mengandung

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Essential Oil Yang Selamat Untuk Ibu Mengandung | Essential Oil atau dalam bahasa Melayunya EO tumbuhan sangat popular zaman sekarang. Essential Oil atau ringkasnya EO ini ada banyak jenis… Ada yang mahal dan ada yang murah. EO adalah bahan yang sangat pekat yang diekstrak daripada tumbuh-tumbuhan. Baunya yang kuat, jadi ia adalah penting untuk menggunakan EO dengan berhati-hati terutamanya ketika mengandung. Pastikan anda membeli minyak yang berkualiti tinggi daripada penjual yang bereputasi.

EO digunakan dalam aromaterapi , yang merupakan terapi pelengkap. Ada sesetengah EO mengandungi campuran bahan kimia yang boleh diserap ke dalam badan anda. EO boleh dicairkan dengan asas atau dijadikan  minyak urut , atau dimasukkan ke dalam diffuser untuk diserap masuk melalui saluran penafasan.

Apabila EO ini diserap ke dalam badan, ia bekerja dengan cara yang sama seperti dadah atau ubat-ubatan. Kerana molekul EO adalah sangat kecil, ada kemungkinan ianya boleh mempengaruhi plasenta dan peredaran bayi dalam kandungan yang sedang membesar.

Setakat ini tiada kajian kesan  EO kepada bayi dijalankan. Kajian yang telah diuji hanya dijalankan  ke atas haiwan, dengan keputusan yang berbeza-beza.

Apa pun, sejak EO mula mendapat sokongan dari para pecinta kesihatan, termasuk mom to be juga tak terlepas gunakan EO untuk mengurangkan niggles kehamilan. Ini termasuk sakit belakang , rasa mual atau bengkak buku lali .

sumber: google images

Essential Oil Yang Selamat Untuk Ibu Mengandung

Apa pun berikut adalah panduan  jika nak guna minyak aromaterapi, ia adalah yang terbaik untuk mengambil langkah-langkah berikut:

  • Hanya menggunakan satu penurunan EO pada satu masa.
  • Cuba untuk tidak menggunakan satu minyak tertentu untuk tempoh masa yang panjang, seperti setiap hari selama beberapa minggu.
  • Mencairkan EO dengan mencampurkan drop dengan sekurang-kurangnya satu sudu teh (5ml) daripada minyak asas sebelum menambah ia untuk mandi atau meratakan di atas permukaan kulit.  Grapeseed atau sweet almond sesuai dijadikan minyak asas.
  • Boleh menambah titik minyak untuk diffuser, tetapi jangan biarkan selama lebih daripada 10 minit atau 15 minit dalam setiap jam. Jika membiarkan ia terlalu lama, bau boleh menjadi terlampau dan membuat berasa loya .
  • Ia adalah yang terbaik untuk mula menggunakan EO sebaik sahaja melepasi tempoh trimester pertama. Jika menggunakan mereka pada trimester pertama, sentiasa berunding dengan aromatherapist yang dilatih dalam merawat mom-to-be.


Essential Oil  yang selamat untuk digunakan ketika hamil 

Jika kandungan berjalan dengan baik tanpa masalah, ia adalah baik untuk gunakan:

  • citrus oils, such as tangerine and neroli (minyak sitrus seperti limau dan neroli)
  • German camomile 
  • common lavender
  • frankincense
  • black pepper
  • peppermint
  • ylang ylang
  • eucalyptus
  • bergamot
  • cypress
  • tea tree oil (not in labour)
  • geranium
  • spearmint


Essential Oil yang tidak selamat untuk digunakan ketika hamil

Jangan gunakan EO berikut semasa hamil:


  • Buah pala, yang mungkin mempunyai kesan hallucinogenic dan bertindak balas dengan ubat melegakan kesakitan ketika sedang melahirkan.
  • Rosemary, yang dipercayai untuk meningkatkan tekanan darah , dan boleh menyebabkan kontraksi.
  • Basil, yang dipercayai untuk menyumbang kepada perkembangan sel abnormal.
  • Jasmine dan clary sage, yang boleh mencetuskan kontraksi.
  • Sage and rose, yang boleh menyebabkan pendarahan di dalam uterus (rahim).
  • Juniper berry, yang boleh menjejaskan buah pinggang.


Laurel, Angelica, thyme, jintan putih, jintan manis, citronella dan daun kayu manis juga perlu dielakkan kerana ia boleh merangsang kontraksi.

Terdapat banyak kekeliruan atas keselamatan EO lavender terhadap kehamilan. Ini kerana lavender boleh digunakan dalam tempoh tertentu. Yakinlah bahawa ini tidak bermakna menggunakannya semasa hamil meningkatkan risiko keguguran . Nak  mudah tunggu je sampai trimester kedua baru guan EO
EO clary sage boleh menjadi cara yang baik untuk mendapatkan rasa kontraksi semulajadi bagi ibu yang overdue . Apa pun jika berlebihan menjadikan kontraksi menjadi terlalu kuat.

Dalam sesetengah keadaan, ia adalah yang terbaik untuk mengelakkan EO sama sekali. Jangan gunakan EO jika:

  • mempunyai sejarah keguguran
  • mempunyai sebarang pendarahan faraj semasa hamil ini
  • empunyai epilepsi
  • mempunyai masalah jantung
  • mempunyai diabetes , masalah pembekuan darah, atau mempunyai tiroid, hati atau penyakit buah pinggang


Adalah lebih baik untuk bercakap dengan doktor atau bidan sebelum menggunakan EO.

Sumber: Baby Center


sumber : google images

Jadi, walaupun Essential Oil dikatakan selamat sebagai rawatan alternatif selain ubat, ianya tetap perlu digunakan dengan penuh berhati-hati. Sebab tak semua sesuai untuk kita... Dapatkan panduan dari yang pakar sebelum menggunakannya.

Pengalaman MF, setakat ni hanya guna EO dari Young Living je... dan bau yang menyenangkan adalah bau lemon... Kalau lavender tu kurang suka sebab baunya kuat sangat... setitik pun rasa sesak hidung... Jenama lain tak pernah cuba lagi...sebab setakat ni yakin dengan Essential Oil Young Living je.. 

Catat Ulasan

1 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^