Transfer Gambar Guna Telegram

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Transfer Gambar Guna Telegram | Bila blogger bercuti dan keluar berjalan-jalan pasti banyak gambar dalam phone... Kalau tak keluar berjalan pun dah memang banyak gambar yang dirakam setiap hari, apatah lagi bila berjalan-jalan kan... Lagi sesak la phone penuh dengan gambar.


Habis bercuti, mula lah sibuk nak transfer gambar kenangan ke PC, Laptop untuk disimpan dalam Hard disk supaya tak hilang.

Jika dulu, MF guna USB Cable untuk transfer gambar... Kemudian, malas nak guna Cable guna pula aplikasi ShareIT. Tapi leceh pula rasa guna aplikasi sebab kena tarikan internet yang kuat. Kemudian, guna pula aplikasi WiFi File Transfer... Agak leceh juga sebab kena install kan... Tapi kini tak lagi lepas reti, tahu dan guna Telegram.




Telegram aplikasi yang sama dengan whatsapp, tapi banyak kelebihan telegram yang takde pada whatsapp... cuma penggunaannya tak meluas sangat macam whatsapp.


MF banyak guna telegram sejak tahun lepas... Bila mana, kebanyakan guru menggunakan telegram untuk hantar dokumen, soalan dan perkongsian file yang besar-besar dari telegram. Di Whatsapp boleh juga tapi agak terhad. Tapi telegram tak macam tu. Bahkan kelebihannya, kalau kita terdelete gambar atau file yang telah kita download tu di dalam phone kita, kita boleh download lagi selagi kita tak clean history chat.

Telegram juga mudah, boleh buka kat PC atau laptop dan dalam masa yang sama boleh on juga kat phone... Jadi mudah... Sebab tulah sekarang ni, MF guna Telegram aje kalau nak transfer gambar, file atau dokumen kat PC. Bahkan nak simpan dokumen sementara pun kat Telegram. Kita boleh send kat Akaun atau nombor kita sendiri... Jadi, takde masalah nak transfer gambar atau file dari laptop sendiri.

[BACA] Kelebihan Telegram Berbanding Whatsapp!


Kalau cikgu, memang pasti ada aplikasi Telegram ni... sebab banyak group cikgu-cikgu guna telegram untuk kongsi file, info dan maklumat untuk kegunaan pelajar dan sekolah. Lagipun Telegram ni tak pernah lagi hang kan telefon ... kalau whatsapp kena rajin clear chat kat group kalau tak, mau kejang telefon kita..


Jadi, bagi yang nak transfer gambar tu, guna aje telegram, install kat telefon dan pc, dan transfer dengan mudah... Kalau terdelete, download lagi sekali asalkan jangan delete chat atau conversation. Kan mudah tu.. internet slow pun masih boleh send... Tak perlu risau... 

Berlangganan update artikel terbaru via email:

1 Response to "Transfer Gambar Guna Telegram"

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel