Ticker

6/recent/ticker-posts

Bahaya Tayang Kebaikan Suami di Laman Sosial

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Bahaya Tayang Kebaikan Suami di Laman Sosial | Entry ni coretan umum dan ingatan untuk diri sendiri juga sebenarnya....


Bahaya Tayang Kebaikan Suami di Laman Sosial

Ingatkan dah kurang tapi masih lagi yang ikut trend retis... Karang ayat sweet bergula, tayang hadiah pemberian suami, tayang romantik pasangan di khalayak umum di Facebook, Instagram dan sebagainya.

Tak salah nak tayang sebab itu memang Facebook kita, Instagram kita...

Tapi satu je... Jangan terlalu menayang... Nanti ada yang melayang...

Di Facebook ada Macam-macam ragam manusia... Kita tak tau hati mereka... Jadi, kita kena berwaspada dengan hati manusia...

Memang seronok berkongsi bahagia dengan kengkawan... Kita bahagia, kalau boleh nak tayang satu dunia... Tapi AWAS!!!

Dalam kebahagiaan tu, mungkin ada yang dengki dengan kita... Dalam keseronokan mungkin ada yang dendam dengan kita.

Jangan terlalu tayang kebaikan suami kepada kita di khalayak ramai... Apa suami buat untuk kita, apa suami berikan untuk kita, apa hadiah suami beri setiap kali birthday dan anniversary kita...

Cukuplah simpan ketat di diari hidup kita... Ambil gambar buat photo book untuk simpan sendiri... Itu lebih baik...

Bahagia yang sebenarnya untuk kita syukuri bukan untuk kita kongsi dengan orang... Kang datang orang nak kongsi kebahagiaan kita tu... Kita juga nak mengamuk kan...

Coretan ni untuk ingatan penulis juga... Supaya tak canang hal bahagia rumahtangga di media sosial...

Sebab dalam bahagia ada yang derita... Kita takut kita buatkan orang yang derita jadi sengsara dan nanti akan jadi parasit dalam rumahtangga kita akibat kelalaian kita sendiri...

Jadi, Hati-hati kongsi kebahagiaan... Cukuplah bahagia itu kita syukuri... Kita simpan dan kita nikmati sendiri dalam rumahtangga kita... Tak perlu kongsi dengan yang lain... Insha Allah. Moga Allah merahmati... 

Catat Komen

1 Ulasan

  1. Tahu xpe..bukan dengki or jeles..tp klau 24jam pos gmbr peluk suami, love2 ayat kt fb..then bila gaduh xpuas hati pon cite kt fb..duhai..kesian sian si suami.. puji ke marah ke sume kena luah kt fb.. sume org tahu pasal die je..nk remove friends jdi sebesalah plak.. pasal ngidam xdpt mkn apa die nak pon habis maki kt fb.. nk tegur takut xnak kwn plak.. so ignore jela..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^