div id='header-inner'>

Tragedi Oktober - Suamiku Ghost Rider

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Tragedi Oktober - Suamiku Ghost Rider | Tragedi Oktober yang agak tragis berlaku semalam... Siapa pernah tengok filem Ghost Rider??? Movie Inggeris kisah tentang motor berhantu yang berapi... Sekali movie ni jadi kat suami sendiri pula... Eh, jangan salah faham.. suamiku bukan hantu... Tapi motor tu je macam motor ghost rider...


Kisahnya berlaku semalam... Tragedi Oktober di hari Jumaat... Ujian Allah diterima dengan redha.. Semalam suami keluar awal untuk ke masjid menunaikan solat Jumaat... Tapi dia singgah ke kedai motor untuk repair motor dulu... sebab semalam sebelum kejadian tu, motor tu tak boleh start guna starter dan signal pun tak berfungsi. Dalam fikiran dia, bateri motor la yang habis. MF pula iyakan aje sebab memang tak tau menahu pasal motor... Bahkan tak reti pun nak tunggang motor... hehe...


Hari Jumaat, kebanyakan kedai tutup.. satu je kedai India buka... Nak tak nak buatlah... Dia pun tukarlah bateri... bila dah tukar bateri, sama juga. Rupanya fius yang rosak sebab litar pintas.  Kena la cas RM80 juga la...


Tragedi Oktober - Suamiku Ghost Rider


Selesai urusan, teruslah ke masjid... Elok balik dari solat Jumaat.. tunggang motor macam biasa.. sampai kat tengah jalan, berasap.. ingatkan motor orang depan tu keluar asap banyak... sekali bau hangit dan asap berkepul-kepul dari handle depan motor... Terus ke tepi dan parking motor... Panik tak tau nak buat apa, dia cabut terus kunci... Malangnya, walaupun cabut kunci enjin tak mati.. Motor terus hidup dan asap makin banyak... Dalam panik tu, dia teringatkan plug motor... Terus dicabut plug barulah motor mati... Fuhhh... Lega... kalau dibiarkan mau terbakar satu motor tu... huhu... Alhamdulillah, masih ada rezeki lagi...


Alhamdulillah... lega rasa... terus lah ditolak motor... dalam dok tolak tu, ada yang hulurkan bantuan... bantu tunda dengan motor lain sampai ke rumah... Alhamdulillah... pertolongan dari Allah... bila kita selalu bantu orang lain.. insha Allah..



Sampai di rumah, di 'operate' motor tu.. Buka semua cover set dan tengok kerosakan... Semua wire kat motor cair dan terbakar... Selepas disiasat rupanya puncanya fius yang ditukar di bengkel tu tadi... Kapasiti fius yang digunakan tak sesuai... Fius berkapasiti besar...sebab tu bila berlaku litar pintas, fius tak putus... motor tu tak mati walaupun dah dicabut kunci... Hai... nasib la badan... Lepas ni kena hati-hati... Puncanya, sebab ada air sebab suami basuh motor pada pagi Khamis tu... Macam mana boleh masuk air pun tak tau la kan.. nak dijadikan cerita la kan..

Semua wire hangus terbakar


Mulanya, suami macam nak tukar sendiri.. Tapi cari barang sendiri... harga pun dah cecah RM150 barang sahaja... Tapi, MF punya pendapat baik tanya dulu kos baik pulih di kedai berdekatan yang penting bukan kedai pertama yang dia pergi tu... Alhamdulillah... ada kedai motor Cina, kos baik pulih siap pasang semua RM150 sahaja...


Itulah, tragedi oktober... jadi Ghost Rider en.somi den... haha... dengar dia cerita macam best aje.. Tapi risau dan syukur tu ada... Alhamdulillah.. dua-dua selamat.

Dah togel sebab nak hantar repair

Motor tu banyak jasanya...dah 5 tahun dia berkhidmat... Dari Utara hingga ke Selatan dia dah berkhidmat untuk kami... Memudahkan perjalanan suami pergi balik kerja masa dok di KL dulu... Jadi, sayang sangat kat motor tu yang kami beri nama si Oren. Bahkan motor tu juga menjayakan misi kerja gila kami masa anak satu dulu... jadi rider dari KL ke Johor yang pernah MF kongsikan di >>>ENTRY INI<<<.


Moral: 


  • Bila kita pakai motor ke kereta atau apa saja teknologi, kena ada ilmu juga, kalau tak mudah kena tipu dan bila panik tau nak buat apa.
  • Ujian Allah untuk membersihkan harta kita melalui pelbagai cara... salah satu macam ni lah... Rasa terbang melayang duit sebab kena repair motor tu, tapi dalam masa sama kena syukur juga sebab itulah cara Allah nak bersihkan harta dan rezeki yang kita ada. Jadi, sentiasa bersangka baik dengan Allah.
  • Sentiasa memudahkan urusan orang lain, insha Allah Allah akan mudahkan dan berikan pertolongan kepada kita jua.

Catat Komen

1 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)