Ticker

6/recent/ticker-posts

Menu Sarapan | Mini Pizza dari Roti Gardenia


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Minggu rasa nak bagi award kat diri sendiri sebab berjaya menyediakan sarapan pagi sepanjang pagi waktu hari bekerja... Jarang dapat mood ni... Alhamdulillah... Rasa Best pula walaupun makan tengahari dan malam tak masak, tapi sekurang-kurangnya dapat masakkan sarapan untuk suami dan anak-anak.. biasa suami beli je sarapan.. alhamdulillah minggu ni dapat jimat duit beli sarapan.

Menu hari Ahad hingga Selasa pisang goreng sahaja... Hari Rabu buat cekodok lemak... Jadi, alang-alang empat hari siapkan sarapan.. jadi hari ni nak masakkan sarapan juga...

Idea nak buat pizza datang selepas anak minta nak makan pizza... Lepas tu teringat resepi mini pizza yang pernah orang share kat Facebook dulu... Tu yang terus teruja nak buat... Cumanya MF olah sikit dengan bahan yang lebih mudah tanpa guna sos tomato atau sos cili .. sayur pun tak letak sebab anak-anak tak makan lada Benggala tu...

Semalam suami belikan tuna dan juga sosej... Cheese dan roti dah memang ada..



Pagi tadi, MF buatlah mini pizza... Dalam enam keping macam tu.. letak tuna, letak sosej dan potong cheese di atas sosej tadi... Cuba dua cara... Memula bakar dalam pemanggang ajaib... Macam susah juga sebab kena jaga api dan masa... Dah terhangus sikit bawahnya... Jadi garing la sikit... Dan lebihan empat keping masukkan aje dalam oven dan bakar dengan suhu 150 selama 10 ke 15 minit... Dalam oven senang... Bakar dan tinggal je...

Sekejap aje.. sebelum nak pergi kerja dah tinggal 2 keping.. Alhamdulillah... Seronok pula rasanya... Esok pikir nak masak menu sarapan apa pula ya.. rasa macam nak masak bihun goreng pula la... Hhmmmm... Apa lagi menu sarapan yang simple Dan sedap eh... Habis sangat, cekodok aje lah... Hehe...

Catat Komen

2 Ulasan

  1. pernah try guna pemanggang ajaib...betul,memang payah nak control last2 hitam kat bawah..hehe..masuk oven senang skit

    BalasPadam
  2. Fae susah nak jimat duit bab makanan huhuhu

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^