Ticker

6/recent/ticker-posts

DEPAN ANAK-ANAK AKU KORANG NAK BUAT MAKSIAT!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)
Tadi masa bawa anak jenjalan riadah di satu jalan mati dekat dengan taman perumahan kami... Memula parking kereta... Ambil.basikal layan anak-anak main...

Tak lama kemudian, seorang lelaki dan seorang perempuan menunggang motosikal yang berasingan lalu depan kami....

Diorang berdua ni mula parking motosikal jauh ke depan dari kami... Tapi kami masih boleh nampak apa yang diorang ni buat la...

Memula memang tak kisah sangat... Tapi sambil layan anak... Sambil jeling-jeling juga mata... Mula terkejut bila si lelaki tadi bertenggek di belakang motosikal si perempuan ni tadi...

Kami tak betul-betul pandang sebab tak diorang ni perasan.... Kami suami isteri buat-buat layan anak sambil mata menjeling dua orang ni... Ternampak juga aksi mencurigakan...

Terus sahaja buat layan anak sambil mendekati pasangan ni... Terus nampak diorang start motor dan jalan lagi ke depan hingga ke semak...

Dah macam tu... Mula rasa tak sedap hati... Terus sahaja nak ajak suami ke kereta dan ronda terus ke semak tu... Tapi belum sempat nak buat camtu... Nampak diorang ni dah patah balik dah... Huh!! Rasa lega sikit..

Huhu... Memang perhatiankan... Itu memang nampak budak-budak lagi... Masih bersekolah gayanya... Kalau laki bini tak kan nak buat perkara sebegitu kan... Takde makna pula rasanya nak naik motor asing macam tu kan... Allahu Rabbi... Nauzubillah...

Kot ye pun... Janganlah nak buat maksiat depan anak-anak kami... Tapi sebenarnya itu ujian Allah tu... Nak tengok iman kita kuat atau tak nak tegur perbuatan sebegitu...

Renungkan lah coretan Tarbiah Sentap ini... Moga hati ibu bapa, anak dara dan anak teruna tersentap dengan tulisan ini...  

Kami telah berkali-kali dapat soalan berbunyi begini:

"Ustaz. Tolong saya.. Saya pernah terlanjur ustaz. Dan, pakwe saya rakam dan ambil gambar saya tak berpakaian.

Saya rasa bersalah. Saya nak taubat. Saya nak tinggalkan laki tu. Dia ajak saya berzina lagi. Saya tak nak. Tapi, laki tu ugut nak sebarkan video dan gambar bogel saya.. Saya tak tau nak buat apa lagi..."

Banyak kali kami dapat soalan macam ni dengan pelbagai versi.

Pedih kami rasa.
Sedih melihat masyarakat hari ini.

Pesanan untuk ibu bapa yang sayangkan anak kalian,

CHECK FON ANAK..

Please!

Check Facebook dia, Facebook Messenger dia, Wechat dia, Skype dia, Whatsapp dia, Telegram dia, Instagram dia, Twitter dia, SMS dia, Call log dia, Photo Gallery dia dan semua benda yang ada!

Kalau tak reti, usaha juga untuk belajar!

Jangan sampai cikgu kaunselor sekolah dia call bagitau anak kalian kena tangkap basah!

Jangan sampai doktor call bagitau anak kalian mengandung!

Jangan sampai polis datang rumah bagitau anak kalian buang janin dalam semak!

Jangan sampai anak kalian lari rumah!

Waktu tu, nasi dah jadi bubur.

Pesanan untuk muslimah-muslimah yang sayangkan maruah,

JANGAN BAGI GAMBAR TAK SENONOH KAT SESIAPA PUN!

Please!

Jangan sesekali termakan pujuk rayu binatang bernama iblis berjasadkan manusia yang goda suruh bagi gambar bogel.

Jangan sampai kau kena ugut dia sebarkan gambar kau kalau kau tak berzina dengan dia!

Jangan sampai maruah kau dipijak-pijak sebab kena ugut jadi hamba seks kat lelaki durjana bersama kawan-kawan terkutuk dia!

Jangan sampai gambar tak senonoh kau jadi tatapan umum kat Facebook, Instagram, Twitter, Wechat, iklan kat tiang lampu, majalah-majalah porno!

Jangan sampai masa depan kau hancur sebab malu nak berdepan dengan ahli keluarga, jiran tetangga, sahabat handai yang pernah dapat Whatsapp aksi-aksi tak senonoh yang kau pernah rakam!

Waktu tu, sakit menimpa sesal terlambat.

Pesanan untuk lelaki-lelaki yang sayangkan iman.

JANGAN JADI IBLIS

Please!

Jangan sebab ikutkan nafsu, kau kena humban dalam neraka!

Jangan sebab tak jaga pandangan, kau rosakkan anak dara orang!

Jangan sebab rasa diri besar, kau rasa hidup selama-lamanya!

Jangan sebab kau gila seks, kau aniaya orang lain!

Apa kau rasa ada orang berzina dengan mak, kakak, adik, nenek, makcik, sepupu kau?

Apa kau rasa bila kat akhirat nanti Allah tanya kenapa kau jahanamkan hidup orang lain sambil depan mata kau ada neraka yang bakal jadi tempat tinggal kau sampai bila-bila?

Waktu tu, sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada guna.

Sis, jaga maruah plis..
Bro, tundukkan pandangan plis.

Allah maha pengampun.

Taubatlah pada Allah, walau segelap manapun kisah silam kita.

Di ugut macamana pun, usah takut.

Allah bersama hambaNya yang bertaubat!

Sumber: Tarbiah Sentap

Catat Komen

3 Ulasan

  1. Adakala perlu juga jaga tepi kain orang..bukan untuk mencari salah..jauh sekali nak tunjuk baik..tapi kerana sayangkan mereka.

    BalasPadam
  2. nauzubillah min zalik.Amar makruf nahi munkar.

    BalasPadam
  3. Zaman sekarang maruah perempuan ni dh terlalu murah.kdg2 suami org ni suka sangat mintak gambar bogel pompuan lain. Dan senang2 je diorg bagi.selfie dalam bilik air. Jgn main2 skrg ni zaman viral. Silap2 haribulan gambar bogel awak tersebar. Xsalahkan lelaki, tp pompuan yg bodoh..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^