div id='header-inner'>

PERKENALKAN MAINAN LEGEND KEPADA ANAK-ANAK!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Walaupun zaman dah maju, moden dan canggih... MF tak lupa nak perkenalkan mainan zaman dulu kala yang pernah dimainkan oleh generasi anak-anak 80-an dan 90-an.

Mainan zaman dulu kebanyakannya mengasah skill dan fokus dalam sesuatu permainan...

Suami gigih membeli mainan retro ni untuk perkenalkan kepada anak-anak.

Antara permainan nya...

PERKENALKAN MAINAN LEGEND KEPADA ANAK-ANAK!
Permainan dam ular... dam ni dah MF ubah suai supaya jadi sesuatu pembelajaran sambil bermain... memang best main sama-sama dengan anak-anak... 

Jam buatan sendiri tu pun ye juga.. sambil main dan juga belajar tengok jam. 

retro game
Permainan video slot card ni... beli kat Internet je...iaitu 11street... seronok main... ajar skill motor tangan supaya tangkas bergerak... berbeza dari main Permaian di tablet atau Smartphone... game ni mak bapaknye tumpang dua kaki gak ni.. Hehe..

retro game
Siapa pernah main game ni.. zaman dulu game seumpama macam ni ada jual dan ada juga jenis tikam2.. tak pun beli keropok dapat game macam ni... seronok main.. asyik sangat...  game ni melatih supaya berusaha serta tak mudah putus asa... juga melatih skill motor tangan.. ini beli kat kedai RM2 je..

retro game
Siapa tak pernah main game ni saja sangatla kan... game blok atau brick game.. memang inilah permainan kanak-kanak riang zaman 80 dan 90an... game ni kira paling canggih dah la ni zaman kita kan.. game ni beli kat kedai serbaneka...tak sampai RM10... 

retro game
Susun blok ni pun sama juga... beli dari 11street je... diimport dari China sebab harganya RM19 je.. kalau kat Malaysia puluhan ringgit ni.. cuma bila import hampir 3 minggu juga la baru sampai ni... 

Yang pun sama..jana kreativiti anak-anak dalam reka bentuk yang ada... tapi kena pantau anak-anak MF ni... Lepas bosan susun jap g diorang buat main masak-masak la blok kayu ni... Hehe... 

Ada la lagi permainan lama-lama MF bagi contohnya mainan getah dan main teng teng... tunggu besar sikit nak ajar main congkak pula... 

Mainan macam patut perkenalkan kepada anak-anak selain bagus untuk perkembangan diorang, dapat juga kita mengimbau kenangan dan dapat jaga supaya warisan Permaian ni tak hilang ditelan zaman. 

Catat Komen

1 Ulasan

  1. rasanya bdk skrg ramai tak tahu mainan legend ni. rindu zmn kanak2!

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)