div id='header-inner'>

5 CARA UNTUK MENJADIKAN ANAK IKUT CAKAP DAN BERDISIPLIN

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Siapa tak nak kan, anak yang turut perintah, ikut cakap.. mudah dengar kata... dan paling penting beradab dan berdisiplin...

Ini 5 langkah untuk menjadikan anak kita berdisiplin:



1) Pujian
Jangan berat mulut puji anak sendiri... tak payah puji anak dekat facebook sebab anak takde facebook pun, bahkan tak tahu baca... ni puji anak depan facebook lebih laju dari puji anak secara berdepan... opss.. tak kata kat sesiapa... cuma pesanan untuk diri sendiri.


2) Membelanjakan kualiti dan kuantiti masa
Jika bekerja, jadikan masa yang singkat tu berkualiti.. jika waktu cuti, lebihkan kuantiti masa untuk anak.. hmm.. perlu diperbaiki ni... tapi memang sejak cuti bersalin, setiap hari fikir dan cara aktiviti yang boleh dibuat bersama anak-anak... pergerakan kita terhad kan.. bahan terhad, jadi kena fikirkan aktiviti menarik untuk spend masa dengan anak.

3) Mengakui perasaan mereka
Membiarkan anak-anak luahkan perasaan mereka.. fahami perasaan mereka..

4) Belajar peringkat-peringkat perkembangan untuk anak anda.
Setiap anak lain peringkat perkembangannya...hargai peringkat perkembangan tu bersesuaian dengan usia mereka.

5) Ingat untuk mengajar melalui teladan
Selalu MF tekankan dan cakap pada diri.. ibu bapa ibarat acuan kepada anak-anak.. jika anak kecil jadi begini, begitu perangainya jangan salahkan orang lain, salahkan diri kita sebagai ibu bapa.. sebab dia lihat, dengar dan simpan apa yang sampai kepadanya.. jadi, tunjukkan teladan yang baik-baik.. peringatan untuk diri sendiri!



Nak didik anak berdisiplin, sangat mencabar zaman ini... sebab perangai budak zaman sekarang tak sama dengan kita kecik dulu.. zaman dah berubah.. jadi, cara didikan pun tak boleh nak sama. Nak jadikan anak disiplin sebenarnya tak perlukan rotan selalu.. lemah lembut dan hikmah tu yang perlu diterapkan selalu.. fuhh... masih banyak perlu diperbaiki diri ini..

Credit to: Dr Bilal Philip

Catat Komen

6 Ulasan

  1. Asalam nak cop[y ta doa itu..terima kasih ilmu sangat bermanfaat

    BalasPadam
  2. Betul apa yg di kata, namun kita usah putus asa..mohin kepada allah Dia lebih mengetahui

    BalasPadam
  3. singgah sini :) nice entri

    jom join contest pandora by syahirah valiant :)
    http://syahirahvaliant.blogspot.my/2016/10/contest-saya-nak-pandora-untuk-yang.html

    BalasPadam
  4. betul3..hehe..sy sbgai ank stuju je.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)