Ticker

6/recent/ticker-posts

Resepi Dari Biji Rambutan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Bab makan, orang Malaysia memang kreatif habis...

Sebelum ni lihat Viral orang Share kat Facebook... Rambutan Asam Boi... Tak boleh nak bayang pula rasa sebab rambutan tu kan manis... Campur masam pedas. Mau tak loya pula kan... Jadi, takdelah nak cuba resepi tu... Sebab rasa lagi sedap makan rambutan original...

Ni yang terbaru... Resepi dari biji rambutan pula... Tak pernah terfikir biji rambutan boleh makan... Sebab biji ni bergetah sikit kalau tak silap MF... Takut mabuk plak kalau makan... Tapi bila ada yang Share resepi ni... Macam nak cuba juga...

Resepi Biji Rambutan Salai

Biji rambutan bakar dalam oven, salai atau goreng tanpa minyak...katanya memang sedap, rasa lemak-lemak macam biji gajus atau kuaci...

Bila masak kulit akan terkopek sendiri atau boleh kikis awal-awal sebelum goreng.


Gambar 1: goreng tanpa minyak dengan api kecil, dah masak sapu marjerin dan sedikit garam.

Gambar 2: Goreng tanpa minyak dengan api kecil dan salut dengan sambal gula

Kredit: ‎Sham Amad Sham‎ (1) dan ‎Kak Esah Lah(2) via MAHN

Sumber: Siakap Keli

Katanya sedap.. Rasanya macam badam... Lepas ni boleh la cuba bagi yang masih ada rambutan tu..

Catat Komen

4 Ulasan

  1. Memang tak pernah terfikir pun biji rambutan boleh makan..tapi ni macm nampak sedap jugak kan...nak pulak makan sambil tengok tv..confirm habis cepat

    BalasPadam
  2. wah!menarik nie...
    sebab x pernah tahu pun...serius...huhuhu..

    BalasPadam
  3. salam..

    amboi..mntg2 tgh musim kann.
    bnyk nau la tu mkn rmbutan..hehe
    tp mcm sedap je klo dibuat tu..haihssh ^o^

    BalasPadam
  4. Laaa.. Boleh makan yerp biji rambutan. Kretif betul ☺

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^