div id='header-inner'>

11 Tips Balik Raya Ketika Dalam Pantang!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Ramai juga kawan MF yang dalam pantang musim raya ni... Pasti ada yang nak balik raya di kampung kan... Kalau dah memang pantang di kampung takde masalah la kan... Tapi ada juga berpantang di rumah sendiri, cuti raya baru nak balik raya di kampung walaupun dalam pantang... 

Jadi, demi kemaslahatan wanita semua... Jom ikuti tips yang MF nak kongsikan ni bagi wanita yang dalam pantang untuk balik raya di kampung.
11 Tips Balik Raya Ketika Dalam Pantang!

1. Jangan sejuk-sejuk... Elakkan pasang air-cond kereta terlalu kuat... Sedang-sedang sudah... 24 darjah celcius suhu yang sesuai... Sama dengan suhu bilik berair-cond. Kalau travel malam lagi sejuk... Jadi, laraskan air-cond tahap paling minima... Kalau sejuk juga, kena la standby selimut tebal. 

2. Pakai baju berpantang... Iaitu baju lengan panjang... Kain atau seluar longgar dan tebal... Jangan lupa stokin... Sebelum pakai stokin lumur dulu perut, betis dan kaki dengan minyak angin. 

3. Digalakkan pakai bengkung dan pilis... Tapi serius MF tak pakai kedua benda alah ni waktu berpantang... Jadi, MF lumur je minyak angin banyak-banyak.

4. Jangan berjuntai kaki lama-lama... Kalau nak dok kerusi depan juga... Lapiklah bagi tinggi sikit asalkan tak tergantung... Bukan apa... Takut nanti bengkak kaki darah tak lancar elok... 

5. Jika berhenti di Rnr, jangan nak keluar dari kereta kecuali nak membuang je... Tu pun minta la suami atau sesiapa yang pandu kereta waktu tu cari laluan yang hampir ke tandas... Jika nak makan, beli bungkus dan makan dalam kereta je... Ingat, masih dalam pantang.. Jaga pemakanan... Jangan makan sebarang... Sebaiknya bawa bekalan yang siap dimasak dari rumah. 

6. Perjalanan waktu maghrib atau malam perlu lebih berhati-hati... Jangan keluar dari kereta... Dok je diam-diam... Kalau lenguh... Laraskan kerusi bagi selesa atau lapik bantal... Bukan apa... Jin syaitan banyak berkeliaran waktu maghrib dan malam hari. 

7. Semasa perjalanan... Pasang zikir dan alunan ayat-ayat suci Al-Quran.. Untuk perlindungan dari makhluk yang kita tak nampak dan dipermudahkan urusan perjalanan kita... 

8. Ibu dalam pantang, jangan nak tunjuk kuat angkat benda atau barang lain selain dukung bayi tu je ye.... Walaupun nampak kuat tapi dalaman tu masih lemah lagi... 

9. Kalau boleh, belilah bantal panas atau tungku moden tu... Letak kat kaki dan celah peha sepanjang perjalanan dalam kereta... 

10. Jika anak membuang atau nak salin lampin... Tak payah susah-susah nak pergi bilik air... Hamparkan alas atas peha ibu dan salinlah.. Tak susah pun sebab bayi lagi kan... Tak berbau sangat pun.... Cuma sediakan lampin dan tisu basah je... 

11. Jika nak menyusukan bayi dalam kereta semasa perjalanan... Tinggikan kepala bayi lebih sedikit dari perutnya... Untuk elakkan tersedak susu... Dan jangan lupa sendawakan selepas menyusu... 

Itulah antara Tips dari pengalaman MF. MF pernah travel dari Kedah ke Kuala Lumpur dan patah balik semula ke Kedah selepas sehari.. Masa tu baru 30 hari berpantang..  Terpaksa balik juga sebab urusan tak dapat dielakkan.  

Memang terasa juga penat dan hampir nak bentan juga... Tapi cepat-cepat bertungku.. Alhamdulillah... Pulih kembali... 

Anak kedua pernah juga TRAVEL dari Kuala Lumpur ke Kedah... Alhamdulillah... Masa tu dah berpengalaman sikit kan. Jadi takde masalah... Masa balik tu baru dua minggu berpantang... Alhamdulillah..  Dipermudahkan... 

Moga bermanfaat untuk semua... Jagalah badan masa dalam pantang dan pantang betul jika sayang kat badan sendiri... 

Catat Komen

4 Ulasan

  1. Walaupun tahun nih turn raya PD dekat aja dgn rumah akak tp tips sgt berguna juga memandang akak dlm pantang..

    BalasPadam
  2. terkenang beraya time berpantang 4 thn lepas.
    kebetulan bulan ni la bulan kelahiran izzat, MF.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)