div id='header-inner'>

Whatsapp VS Telegram | Which One More Better?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sejak dua menjak ni timbul isu Telegram... Perhubungan komunikasi menggunakan aplikasi di smartphone membuatkan orang makin lama, makin lama makin mudah. Kalau boleh semua benda nak guna smartphone je... Bagi kami cikgu nih.. Banyaknya bahan nak dikongsikan dengan rakan lain.. Kalau guna email agak lambat.. Tapi atas sebab tertentu akhirnya, MF kembali guna Telegram. 

Sebenarnya kedua aplikasi ni sangat bersaing hebat. Jom tengok apa beza kedua aplikasi ini...

TELEGRAM :-
Price (Harga) :
Free & Open Source (Percuma & Sumber Terbuka)File Sharing (Perkongsian Fail). Telegram dari awal pengenalan aplikasi ni, memang percuma dan tanpa bayaran.

All Files Types (Semua jenis fail)Platforms :
Mobile phones, Tablet, PC, MAC OS XGroup Conversation (Perbualan Kumpulan)

Up to 5000 members (Sehingga 5000 ahli)Security (Keselamatan), sehingga hari ni aplikasi ni diupgrade.

MTPROTO EncryptionSelf-Destructing Messages (Mesej musnah sendiri). Mesej akan hilang.

Yes - Optional (Ya - Pilihan) API :

Available (Ada)Website : https://telegram.org/ dan boleh guna Telegram di PC atau laptop juga.


WHATSAPP :-

Price (Harga) : 
Jika dulu kena bayar, tapi sekarang ni dah percuma dah. 

Audio, Video & Image onlyPlatforms :
Mobile phones Group Conversation (Perbualan Kumpulan) sekarang ni dah boleh hantar dokumen juga cuma agak susah.

Up to 256 members (Sehingga 256 ahli)

Security (Keselamatan) :
Encryption - Less secure (Kurang selamat)Self-Destructing Messages (Mesej musnah sendiri) :

No (Tiada) API :
Not Available (Tidak ada)

Website:
http://www.whatsapp.com/. Boleh guna dan connect dengan  PC/Dekstop juga.

Ada beza kan... Tapi tak banyak beza. Setiap satunya ada  kelebihan dan kekurangan. Tapi disebabkan tu, kedua aplikasi ni kena juga install dalam smartphone. Cuma, setting kan tak auto download supaya tak berat dan tak masuk gambar dan video merapu dari group yang kita join tu. 

Catat Komen

5 Ulasan

  1. salam kak , sy pon ada dua dua, cuma mcm akak lah tak buat auto download

    BalasPadam
  2. Dua dua pun guna. Tapi wassap lebih kerap di guna sbb kawan lebih suka buat grup guna wassap..

    BalasPadam
  3. Kakaotalk.. Hahaha.. Telegram ni tak universal lagi dalam Malaysia.. Tu yang susah nak guna

    BalasPadam
  4. Sy guna whatsapp je sis.. hehe. Sbb tak ramai yg ada telegram =D

    BalasPadam
  5. mmm.. tpi majoriti pakai whtsup.. kena la gi ke wahtsup gk

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)