بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)
Pernah tak baca status kawan kat Facebook... Tapi tak setuju dengan status tu dan korang buat status lain di wall sendiri dengan tujuan dan niat nak balas status kawan Facebook korang yang tak setuju tadi tu???
Lepas korang taip... Korang pun publish...
Dari situasi ni... Hati kita ada dua keadaan...
Iaitu mengikut dua jenis tindakan yang kita pilih selepas kita publish status tu...
Pertama:
Jika kita rasa puas hati
Kedua:
Kita delete status tu selepas tak berapa lama dipublish
Dari dua tindakan ni...
Meh kita tengok apa keadaan hati kita...
Ini kata ustaz Zaharuddin:

Jelaskan penjelasannya..
Jika kita ambil tindakan pertama...maknanya hati kita ada "something wrong"... Perlu banyak taubat, istighfar dan lebihkan amalan sunat tanpa abaikan amalan wajib.
Jika kita terus ambil tindakan kedua... Maknanya hati kita masih ada sisa iman... Mungkin hikmah dari sekecil-kecil kebaikan yang kita buat. Cuma, perlu diperbaiki iman setiap hari... Dibersihkan dan disucikan hati dengan perbanyakkan zikrullah..
Jom... Muhasabah diri kita...
Apa tahap iman kita hari ini...
Kita tahu share dan kongsi ilmu bermanfaat...
Tapi adakah ilmu yang kita kongsikan tu kita ambil tindakan untuk diri kita sendiri.
salam dapat input pagi ni... terima kasih kak
BalasPadamSalam, wah akak...sy suka entry ni...pernah jugak mcm ni, tp Alhamulillah mmg selalunya akan delete balik, sbb rase mcm xbest..ataupun rasa mcm dh ok sikit..so padam...tp tak tau pulak itu maksudnya...kena perbaiki lagi lah.. :) insyaAllah :D
BalasPadamterbaik kak :)
BalasPadamaida pernah rasa geram, post kat fb. then delete.
BalasPadamdelete sebab rasa bersalah. ye la time marah, kan.
but now, da berbulan-bulan aida jarang post pe pe kat fb.
kalau post pun pasal anak2.
hingga member tanya hi hi hi...