div id='header-inner'>

Apa Perlu Buat Bila Aurat Terdedah Semasa Solat

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Bab aurat ketika solat...
Alhamdulillah... Ramai ambil berat bab ni... Sanggup beli telekung mahal dan tebal sebab nak tutup aurat semasa solat...
Harap usaha yang sama juga ketika diluar solat... Sebab aurat perempuan sama je ye... Waktu ke luar waktu solat semasa diluar rumah atau bersama lelaki bukan mahram.

Apa nak buat bila aurat terbuka semasa solat... Tak kira lelaki atau perempuan...

Aurat lelaki pun boleh terdedah juga ketika solat jika pakai baju singkat dan seluar ketat... Jadi, ada tiga hukum berdasarkan pandangan ulama mazhab fiqh..


Jadi, usahalah untuk pakai sebaik mungkin ketika solat... Kalau takut ternampak kaki waktu solat...pakai stokin pula untuk lebih "cover" atau "back up"... Supaya hilang rasa risau dan was-was ketika solat. 

Tapi kalau aurat terdedah masa anak tarik telekung macam mana??!

Tengok keadaan... Kalau sikit je. Cepat-cepat tutup..  Tapi kalau dah tarik telekung tu sampai kebelakang... Hehe.. Batal la solat dan solat semula... Tu je la caranya... 

Nak selamat... 
Amalkan pemakaian yang menutup aurat ketika diluar solat... Tanpa telekung kita boleh solat...jika bertelekung terlebih cover aurat... Hilang was-was pasal aurat terdedah ketika solat... 

Catat Komen

4 Ulasan

  1. bila cerita bab ni,pernah tegur someone tu,tapi bila ditegur,tak boleh diterima..katanya kita pun solat tak cukup nak nasihat orang lain...yelah..sebagai manusia,kan ke kita saling melengkapi...

    BalasPadam
  2. anak tarik tu dh sllu..smpai lodeh kain...hhehehhe

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)