div id='header-inner'>

Sukatan Gram kepada Sukatan Cawan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kadang bermasalah kan... Bila ikut resepi buku, kebanyakan guna ukuran gram. Bagi yang takde penimbang masalah juga nak ikut. Tapi bagi yang biasa masa agak je..

Tapi bab nak masak kuih, kek dan resepi biskut kena ikut sukatan yang betul... Kalau tak menjadi...

Jadi, MF nak kongsikan info yang MF dapat dari Facebook ni...


Sukatan gram di convert kepada sukatan cawan. Mudah la lepas ni... Boleh print tampal kat peti sejuk nanti ni... 

Jadi rujukan dan panduan nak masak kek, kuih atau biskut... Tak payah nak usung penimbang lagi... Kadang penimbang pun tak betul... Buatkan resepi tak menjadi seperti yang kita ikut kan... 

Catat Komen

3 Ulasan

  1. Terbaik ni Maria. Sy nak share di FB

    BalasPadam
  2. Haa... ini yang dicari. Tak de lah menggagau lagi kalau jumpa resepi sukatan2 ni.

    Post terbaru saya: 10 Fakta Menarik Tentang Ola Bola.

    BalasPadam
  3. yang nombor 6 sukatan tepung tu apa?tak jelas lah gambar tu

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)