GprlGfG6Gpr8TSG8Gfd9GUY7TY==

14 Hikmah Sakit!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)Allah memberi kita sakit, sesuai dengan daya tahan hambaNya, dan banyak hikmahnya, bukti:

 1. Sakit itu Zikrullah. Bukti: Mereka yang diuji dengan sakit, lebih sering menyebut nama Allah berbanding di waktu sihatnya.

 2. Sakit itu Istighfar. Bukti: Kita akan mudah teringat akan dosa ketika sakit sehingga lisan mudah untuk memohon ampun.

 3. Sakit itu juga Muhasabah. Orang yang sakit akan lebih banyak waktu merenung diri dalam sepi, menghitung-hitung bekal untuk kembali.

 4. Sakit itu Jihad. Orang yang sakit tidak boleh menyerah kalah, diwajibkan untuk berikhtiar demi kesembuhan.

 5. Sakit itu Ilmu. Sakit akan membuat kita memeriksa dan mencari ilmu untuk tidak mudah sakit.

 6. Sakit itu juga Nasihat. Yang sakit selalu suka menasihati yang sihat agar jaga diri. Yang sihat menasihati yang sakit agar bersabar.

 7. Sakit itu Silaturrahim. Keluarga yang jarang datang jengok akan datang menziarahi, penuh senyum dan rindu mesra dan dapat buah tangan lagi.

 8. Sakit itu gugur dosa. Anggota badan yg sakit akan mendapat penyucian.

 9. Sakit itu Mustajab Doa. Imam As-Suyuthi keliling kota mencari orang yang sakit agar mendoakannya dan kita juga selalu begitu.

 10. Sakit itu menyusahkan Syaitan. Diajak maksiat tak mahu dan tak mampu, malah disesalinya.

 11. Sakit itu sedikit tertawa dan banyak menangis. Satu sikap keinsafan yang di sukai Rasulullah saw dan makhluk di langit.

 12. Sakit meningkatkan kualiti ibadah. Rukuk sujud kita lebih khusyuk, Tasbih Istighfar lebih sangat. Tahyat juga jadi lebih lama.

 13. Sakit itu memperbaiki akhlak. Kesombongan terkikis, Sifat tamak dipaksa tunduk, Peribadi akan jadi santun, lembut dan tawadhu.

 14. Sakit mengingatkan kita akan Mati, Membuatkan kita sentiasa beringat untuk menghadapinya.
Sakit itu nikmat bagi orang yang berfikir dan mengambil pengajaran. Lihatlah sakit itu dari sudut positif, insha Allah segalanya akan positif dan indah pada waktunya... 

Semoga perkongsian pagi ini bermanafa'at.. Ayuh Zikir, fikir, syukur dan sabar...

8Ulasan

 1. sangat bermanfaat sekali ternyata banyak hikmahnya ketika sakit ya mas :) terimakasih infonya

  BalasPadam
 2. sakit tu Allah nak hapus dosa dan nak bagi diri tu dapat rehat secukupnya, always positif :)

  BalasPadam
 3. anggaplah sakit itu untuk sesuatu yang indah di kemudian hari...bersyukurlah seadanya... janganlah berkeluh kesah dan menyalahkan apa yang berlaku.... sesungguh Allah itu perancang terhebat!

  BalasPadam
 4. alhamdulillah ;)
  tima kasih perkongsian ini mf

  BalasPadam

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ