Ticker

6/recent/ticker-posts

Cara Menghilangkan Jerawat Mengunakan Putih Telur

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Cara Menghilangkan Jerawat Mengunakan Putih Telur  |  Jerawat sesuatu yang normal bagi wanita dan lelaki. Jadi, sesekali naik itu satu yang normal, tapi bila acap kali jerawat berlaku mungkin ada masalah pada kulit dan badan kita.

Ada yang kata sebab toksin dalam badan dan darah. Tapi bagi wanita, jerawat yang muncul ketika datang bulan itu adalah sesuatu yang normal.

Walaupun normal, tapi rasa tak best tengok muka sendiri ada jerawat walaupun satu je. Tambah kalau ada yang tegur... Terasa malu kan....

Nak tunggu jewarat kecut satu hal, tapi tangan tu gatal juga nak picit kan.

Jadi, ni MF nak kongsi petua mudah nak kecutkan jerawat dan hilangkannya dengan cepat hanya guna putih telur saja.

Telur bukan hanya untuk dimakan, tapi banyak kelebihan dan kegunaan untuk kecantikan kulit. Namun, bagi yang ada alah pada telur jangan pula cuba-cuba buat petua ni... MF tak jamin jika apa-apa berlaku nanti.

Cara Menghilangkan Jerawat Mengunakan Putih Telur
Sumber: Google images

Cara Menghilangkan Jerawat Mengunakan Putih Telur 

Caranya, pertama sekali pisahkan kuning telur dengan putih telur, ambil putih telurnya sahaja.

Pukul sebentar lalu pakaikan ke wajah  selama 15 minit. Putih telur ini berfungsi membantu mengurangkan minyak di wajah  yang seringkali menjadi penyebab timbulnya jerawat.

Selepas itu cuci dengan air suam.

Hilangkan whitehead dan blackhead dengan putih telur

Selain itu, telur putih ini boleh buang blackhead dan whitehead dengan cara rendamkan tisu dengan telur putih kemudian tampalkan tisu pada hidung.

Selepas kering, tengok blackhead dan whitehead melekat pada tisu. Kelemahannya bau hanyir pada telur tu kena tahan sikitlah...

Memang selalu buat kaedah ni masa zaman anak dara sebab MF guna telur ayam kampung... Sekarang ni nak buat MF guna telur yang telur yang dipasteurisasi. Alah, telur ayam yang di pack atau telur omega tu... Yang lebih baik la...

Cara hilangkan hanyir telur

Cara nak hilangkan hanyir  telur perahkan air limau nipis sikit... jangan banyak sangat nanti gatal muka pula.. atau sekarang ni penggunaan Essential Oil memang meluas kan... jadi boleh letak setitik EO untuk hilangkan hanyir telur. Tapi kalau telur yang dipasteur tu memang tak hanyir sangat.

Cara Menghilangkan Jerawat Mengunakan Putih Telur
Contoh telur yang dipasteur.
Sumber: Google images

Korang cubalah... memang best...lepas tisu tu kering, tanggalkan perlahan... akan rasa perubahan..kulit rasa licin ibarat telur baru dikupas.. cubalah!

Senangkan... Tak perlu nak beli produk mahal untuk cantik... Guna apa yang ada ... sudah memadai...

Semoga bermanfaat. 

Catat Komen

9 Ulasan

  1. Zaman anak dara slalu buat, bila dh kwen ni,Pakai mask beli je,hehe

    BalasPadam
  2. pernah cuba dulu :) skang pakai yang cepat dan mudah

    BalasPadam
  3. tak pernah try pun.. selalu jugak dengar petua ni, .. nantilah bila bila boleh try. hihi

    BalasPadam
  4. selalu buat masa zaman skolah. setiap kali blk asrama mesti buat.
    lagi satu sy suka guna air bilasan beras yg oertama tu. biar hd pati pastu sapu kat muka..

    BalasPadam
  5. dah cuba tapi tak tahan bau hanyir telur.hehe

    BalasPadam
  6. skarang semua main cocok cocok nye.. suntik sana sini.. telur klon pun ada aigooo menakutkan..

    BalasPadam
  7. masa time study selalu buat ni. kwn yg ajar. mula2 tak tahn bau hanyir dia tu tp bla lepas buat muka rasa segar, so selalu pula nk buat..hehe. buat ramai2 memg best ;-)

    BalasPadam
  8. pernah cuba masa belajar dulu.. apa yang semulajadi semua nak cuba.. sekarang pakai produk yang dah ada je..

    BalasPadam
  9. Terbayang bagaimana tarik tisu putih telur untuk hilangkan whitehead dan blackhead. Mesti puas hati melihat hasilnya!

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^