Ticker

6/recent/ticker-posts

Cara Backup Artikel Blog

Pernah terfikir, bagaimana jika satu hari nanti, blog kita di delete atau tetiba hilang... siapa sangka la kan... mesti kita tension kan..

beribu, beratus artikel penulisan kita lenyap begitu sahaja...

Owh... jangan risau... sebenarnya, ada cara untuk kita selamatkan artikel-artikel penulisan kita andai kata blog kita di delete, terdelete ataupun hilang secara tetiba...

Cara Backup Artikel Blog

Caranya mudah sahaja:

1. Buka Dashboard blog kita, kemudian pergi ke Setting:
Cara Backup Artikel Blog

2. Kemudian, klik Other dan klik pada Export Blog.
Cara Backup Artikel Blog

3. Bila dah klik Export Blog akan keluar popup macam kat bawah ni:
Cara Backup Artikel Blog


4. Kemudian klik je download... Kalau buka melalui Google Chroome browser, automatik di download... tapi jika browser lain, akan keluarlah popup save file... Jadi, segala artikel yang ditulis diblog anda selamat disimpan dalam PC/Laptop anda... 

Jika nak buat semula blog baru, dan nak guna semula artikel tersebut, cuma ulang step 1, 2 tetapi klik pada Import Blog... Cari semula dimana kita simpan blog yang download tadi dan klik import blog... 
Cara Backup Artikel Blog

Mudah bukan.. jadi, tak perlu risau lagi artikel kita tu.. selamat dah disimpan... 

Kredit dari sini: http://seo.rahmadgraphic.my/




UPDATE
Cara Backup Artikel Blog

Yang terbaru 2019, Caranya lain sikit je... 

Pergi ke Setting > Others > Backup Content

Senang je kan.. buatlah backup ye.. sekarang ni musim dok sekat-sekat segala mak nenek media sosial ikut suka hati depa je nih... Jadi sayang tau beribu artikel kita tulis... 

Mau menangis.. 


Catat Komen

11 Ulasan

  1. tq 4 sharing.. blog pun ada bckup ye... baru tau :)

    BalasPadam
  2. kita punya pernah terjadi nasib ada backup

    BalasPadam
  3. blogger kena tahu ni..kalau tak memang nagis la bila blog hilang tetiba..heheh

    BalasPadam
  4. Waaah bagus ni. Nak export sekarang. hihi

    BalasPadam
  5. thanks cikgu berkongsi .)

    ppstt: maap bru berkesempatan balas jejak..

    BalasPadam
  6. Salam kak, Kiranya kena save setiap minggu/bulan la kalau nak selamat ya.

    BalasPadam
  7. kalau rajin.. hehe... sebulan sekali pun ok.. hehe

    BalasPadam
  8. Terima kasih sharing. Semoga kita beringat sebelum terkena. Aamiin

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^