Puasa Yang Berkat

Maria Firdz
12

Hadith: 
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: Berapa banyak orang yang berpuasa tetapi dia tidak mendapat apa-apa dari puasanya kecuali hanya lapar dan dahaga. [Riwayat Ibnu Majah]

Huraian Hadith: 

Pengajaran Hadis:
 1. Setiap muslim harus memahami konsep sebenar puasa supaya ibadah puasanya itu tidak menjadi suatu perbuatan yang sia-sia.
 2. Berpuasa mengikut perspektif Islam ialah menahan diri dari makan dan minum serta mengelakkan diri daripada melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkannya mulai dari terbit fajar hingga terbenam matahari.
 3. Selain itu puasa juga bermakna menahan diri daripada perkara-perkara berikut iaitu:
 • Menundukkan pandangan mata serta mengatasinya daripada tertuju kepada segala yang tercela.
 • Menjaga lidah daripada berkata-kata perkara yang sia-sia, dusta, fitnah, cacai maki dan menyinggung perasaan orang lain.
 • Menahan pendengaran dari mendengar segala sesuatu yang ditegah agama di mana perkara yang haram diucap adalah juga haram didengar seperti mengumpat dan sebagainya.
 • Mencegah tangan, kaki dan perut serta semua anggota badan daripada melakukan atau mengambil perkara yang haram.
 • Seorang muslim hanya akan terbentuk melalui ibadah puasa yang ditunaikan dengan penuh penghayatan di mana bagi mereka yang berpuasa sekadar untuk menunaikan kewajipan tanpa memahami apa sebenarnya yang dituntut oleh agama maka mereka tidak akan dapat merasai kemanisan nikmat puasa tersebut malah puasa itu dirasakan sebagai satu bebanan yang terpaksa ditanggung.
 • Bulan Ramadhan adalah bulan di mana pada awalnya dijanjikan keampunan (maghfirah), pertengahannya rahmah dan akhirnya dijauhkan dari azab api neraka. Oleh itu setiap daripada kita haruslah berusaha untuk meningkatkan ketaqwaan kepada Allah S.W.T dan sentiasa mengingati-Nya dengan melakukan amalan-amalan baik di samping menjauhi segala sifat-sifat yang keji dan mungkar.


Sumber: JAKIM

Sesekali di hujung Ramadhan ni, pasti ramai yang tengah sibuk raya... Tapi jom sama-sama kita koreksi semula puasa kita dari awal hingga kini yang hampir ke penghujungnya... Adakah puasa kita berkat seperti mana yang kita azam dan niatkan diawal Ramadhan dulu... 
Tags

Catat Ulasan

12Ulasan

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

 1. salam. insyAllah...thanks share sis :)

  BalasPadam
 2. tulah. semoga ramadhan kali ni bukan yg terakhir tuk kita.

  BalasPadam
 3. Paling susah nak menjaga pandangan mata ni. keluar rumah, tengok billboard, gambar awek seksi. tengok paper, awek seksi, tengok tv, awek seksi. >.<

  BalasPadam
 4. semoga segala amalan kita diberkati Allah SWT.

  BalasPadam
 5. Peringatan yang baik Maria...Moga-moga kita tak termasuk dalaolongan tu kan..

  BalasPadam
 6. nice sharing maria..ramai yg puasa tp xikut syariat yg ditetapkn islam..puasa tp mata xjga..puasa tp mlut xjga..kan kan..sama2 beramal :)

  BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !