GprlGfG6Gpr8TSG8Gfd9GUY7TY==

Menu Sempena Catuan Air

Frust juga bila dengan sesi catuan air diteruskan sebulan lagi... Fuh!!! Masak menadah air aje la keje nye... Sejak air kena catu... Mood nak memasak pun berubah... Waktu takde air memang hilang mood nak memasak...sebab nak membasuh tu la rasa leceh sikit... Lagi pun kena jimat juga sebab ada anak... 

Jadi, kena fikirkan menu yang simple tapi sedap dan boleh tahan sampai dua hari tanpa panaskan dan tak basi... Ahaa... Apa ek... Sekali en.somiku memasak... Tercetuskan menu ni... 

Sambal pedas ikan bilis... 

Memang sedap dan menyelerakan makan bersama nasi panas... Nyum3...

Nak buat mudah je... 
Bahan-bahan:-
Ikan bilis, cili giling, cili padi, bawang putih dan garam...

Cara memasak...
Goreng ikan bilis sampai garing.. Dah garing angkat dan toskan minyak... Ketepikan dulu...

Tumbuk cili padi sampai lumat, lepastu masukkan pula bawang putih dan tumbuk sampai lumat juga... 

Tumiskan bahan yang ditumbuk hingga naik bau... Masukkan cili giling... Tumis dan masukkan sedikit sahaja air...dan masuk garam... Lepas dah pecah minyak sikit, masukkan ikan bilis dan kacau hingga rata...

Kesemua sukatan bahan, ikut kuantiti ikan bilis... Kalau banyak ikan bilis, banyak lah guna bahannya... 

Jangan buh air banyak, nanti ikan bilis jadi keras dan tak ranggup... (petua suami)...

Memang tahan dua tiga hari menu ni... Sedap makan dengan nasi panas... Jadi time xde air.. Aku masak sayur dan nasi.. Lauk tak yah nak masak dah... Jimat periuk belanga tak yah nak basuh dan jimat air!

19Ulasan

  1. ni pun dah sedap makan dengan nasi panas kan...

    BalasPadam
  2. menu best nie..hihi...
    cik akak salu gak buat...

    BalasPadam
  3. jgn pds sgt kang nk membuang lak heheheh... naya

    BalasPadam
  4. Lauk mcm ni makan dgn nasi kering & tambah kicap pun cukup menyelerakan juga... best.. :D

    BalasPadam
  5. suka suka ikan bilis gini..
    laju jer makan nasik..

    BalasPadam
  6. teman sukaaa.. heee.. tapi bab catuan air tu.. geram lea pulokk..

    BalasPadam
  7. Kalau Lya plak suka yg pedas2 ..
    Mmg best la makan plak ngan nasik panas ..
    terangkat dah ni walaopun SIMPLE

    BalasPadam
  8. Kalau Lya plak suka yg pedas2 ..
    Mmg best la makan plak ngan nasik panas ..
    terangkat dah ni walaopun SIMPLE

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum kak, fuhh sedap tu. terliur sheila. suami sheila memang suka sambal ni.. hehee. sabar banyak ye kak. harap2 bulan ni semua empangan air kembali pulih.. risau la nak pantang kat sini bulan depan. heeee

    BalasPadam
  10. wah.. sedap tu sambal tumis ikan bilis.. memang susah nak membasuh kalau air takde..

    BalasPadam
  11. sedap jugak!! xda catuan pown ibu nas slalu masak mcm nie..hehe...:)
    p/s: jgn lupa follow nas balik yaa...:)

    BalasPadam
  12. uithhh sedap ni.. nyumnyummm mkn ngan bubur panas2 wahhh teliur dh..

    BalasPadam
  13. Simoke tp sedap dan mgenyangkn.. hehe

    BalasPadam
  14. Simple tp sedap dan mgenyangkn.. hehe

    BalasPadam
  15. Betul....nak nak buat sambal kering ikan bilis memg tahan berhari hari...mkn ngan nasi panas perghhh memg terangkat

    BalasPadam

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ