Ticker

6/recent/ticker-posts

Kajian Luar Biasa: Keistimewaan dan Keindahan Kucing!

Sumber:fb

Kucing, antara binatang kesukaan Nabi s.a.w dan para sahabat... banyak kelebihan dan keistimewaan kucing... 

# Penghilang stress
Waktu ku bela kucing, balik sekolah main kucing.., cium, peluk dan bergurau dengannya.., hilang penat balik dari sekolah,,,

# Kurangkan risiko sakit jantung
Bila tak stress, otak dan badan kita relax... kajian kata orang bela kucing mengurangkan risiko kena sakit jantung sebanyak 40%.. huii,,, banyak tu.. jom bela kucing...

# Menyembuhkan luka
Yang ni first time dengar ni... Getaran dari kucing mampu sembuhkan luka dalaman... Wa.. Sapa de pengalaman??? 

# Memulihkan otot
Getaran bunyi dari kucing, mampu sembuhkan otot... 

# Mengurang risiko Disponea 
Dispnea iaitu penyakit yang berkaitan penafasan...sukar bernafas atau sesak nafas.

# Kesihatan Tulang
Best ni... Tak yah sibuk-sibuk nak minum susu tinggi kalsium... Hihi

# Tekanan Darah
Getaran dan berinteraksi dengan kucing mampu meredakan tekanan darah... 

Ini antara kajian keistimewaan yang terdapat dalam getaran kucing... Macam mana nak tahu getaran kucing tu??? Sesiapa yg pernah main dengan kucing manja, bila manja kucing ada bunyi getaran di lehernya... Pastu dia suka gesel-gesel manja kat kaki dan badan kita sambil bunyi getaran tu... 

Tapi hakikat luaran kucing ada bahayanya juga... Seperti kes ni... Teruk kena cakar... 

Kuku dan gigi kucing bahaya dan ada bisa... Begitu juga bulu kucing, ada habuk dan hama... Memang sangat tak bagus bagi pesakit asma... 

Petua:
Jika dicakar kucing, ambil lendir aloe vera atau lidah buaya dan sapukan kat tempat luka... Kiranya tanpa dibasuh, terus je sapu dengan lendir lidah buaya tu... Nanti bisanya akan keluar... Insha Allah dengan izin Allah cepat sembuh... 

Pengalaman bela kucing hampir 20 tahun... Sampai sekrang mak bapakku bela kucing lagi... Buat peneman... Orang kata lapang rezeki bela kucing... Jangan disepak atau dihina kucing.. Ajarlah anak-anak untuk sayangi kucing... 

Tapi aku ibarat terkena sumpahan kucing... Nak baca kisahnya??? Pernah ku coretkan di entry INI... 

Alhamdulillah... Keluarga memang sayangkan kucing... 

Catat Komen

16 Ulasan

  1. tapi akak memang phobia kucing acaner tu maria...he he he...

    BalasPadam
  2. btl tu yana,, rumah mama una tak pernah xde kucing, walau mati ke ape masih tak putus keturunan die,yang ayah una kutip, sbb ayah una ckp kucing ni kesayangan nabi, dan murah rezki kalau kita jaga die elok2..

    BalasPadam
  3. kenapa nk sampai hati putih plak.. dia buat mcm tu mesti sbb dia rasa x selamat.. dia haiwan.. jgn la nak salahkan dia.. :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hmm.. Betul juga kan ain.. Haiwan mana ada akal kn..

      Padam
  4. mmg best.tapi hubs rara xleh dgn kucing,kalo ada kucing.mst asma dia dtg.

    BalasPadam
  5. CN suka kucing, tapi tak suka bela kucing, tak larat nak maintain...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe... Keje cikgu cn... X smpat nk maintain kucing..

      Padam
  6. Patutlah kan, ada umat2 terdahulu yg smpi mengagung2kan kucing.. tengok jelah peninggalaan senibina firaun kat mesir.. bnyk monumen kucing... t kasih atas perkongsian info..

    BalasPadam
  7. family kt kg pon bela kucing.
    adik2 syg sgt dgn kucing

    betul tu.
    tima kasih berkongsi petua dicakar kucing tu.bru tahu

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^