Mobile Internet Celcom dan Hotspot WiFi

Maria Firdz
7

Mobile Internet Celcom dan Hotspot WiFi | Bagi seseorang blogger, internet ibarat nyawa... memang masalah tertiba internet takde atau slow kan... Nak berblog memang tak syok la kalau internet slow atau no connection. 

Aku pernah stuck tak berblog atas masalah ni... sebab tu juga masa tu aku tak serius berblog. Aku pernah tinggalkan blog ni lama... Tulis hal peribadi je masa tu kan... Jadi tak kisah sangat la.. Lagi pun masa tu tak guna smartphone lagi... Guna handphone Nokia 1110 je pun... 

Alhamdulillah.. tahun 2012 rezeki bertambah.. dapat miliki handphone Note 1... Memula masih juga pakai broadband celcom jenis topup... JIka nak berinternet baru topup... memula topup seminggu je kena cas RM18... Akibat kerap juga kena tinggal dengan suami sebab dia outstation dan duty 24jam... seharian kat rumah dengan anak je masa tu, buatkan masa ku banyak... Jadi topup untuk sebulan... RM50 sebulan. Mahalkan...


Sumber: google images


Selepas dah guna smartphone note dah jarang guna broadband sebab memang pelan sangat nak tarik line internet. Jadi, jadikan smartphone sebagai modem, iaitu guna hotspot wifi. Masih juga guna kaedah yang sama... topup... sebab memula tu tak tukar pakai postpaid lagi... jadi time tak guna tenet kena off packet data.. kalau tak habis gitu je la duit topup.. 

Lepas sebulan gitu, suami beli nombor baru pakej ATM katanya... dua nombor untuk aku satu, dia satu tapi satu nama sahaja la... Kelebihan pakej ni lebih kurang Family pakej untuk celcom juga... Aku dan suami memang free call dan SMS... dengan nombor lain RM0.10... tapi jarang sangat la contect orang lain, kecuali family sendiri je... 
Mobile Internet Celcom dan Hotspot WiFi
Bil bulan ni... Jadi RM60 sebab aku tambah Qouta Plan... sebab banyak tengok video cepat pula habis 3GB

Mobile Internet Celcom dan Hotspot WiFi
Ni jumlah rate qouta yang nak ditambah... dulu selalu tambah 5GB kononnya tak cukup... sebab tu bil melambung-lambung, sekarang dah tahu guna.. memang request cek dulu, baru request qouta plan...

Akhirnya, lepas puas fikir, dicongak-congak... sebab kami selalu sangat request internet... pergi celcom center dan langgan pakej mobile internet... Kami amik langganan RM38/sebulan iaitu sebanyak 3GB data... Kiranya sebulan RM72 untuk bil internet sahaja... Memula guna macam tak berapa nak reti je la... sebab tak tahu nak semak berapa banyak penggunaan data... tapi selepas tengok bil banyak sangat, suami call celcom center tanyakan... lepas dia bagitau cara semakan data dan request data... barulah jimat... 

Mobile Internet Celcom dan Hotspot WiFi
Dari awal bulan sampai dah nak hujung ni baru guna separuh kan... Jadi memang cukup la plan 3GB ni... 
Kini, kami tak perlu lagi bayar bil telefon dan intenet mahal-mahal... dua nombor RM100 sebulan sudah cukup... Qouta 3GB tu sangat cukup jika hanya buka facebook, online dan juga berblog untuk sebulan... Memang mudah, hanya guna hotspot wifi jika nak sambungkan ke komputer atau laptop... Tiada masalah sangkut atau line slow. Jika nak berjalan-jalan tutup wifi dan boleh online di mobile sahaja... 

Berkongsi pengalaman, jika dulu guna samsung, memang agak cepat habis batery bila buka hotspot wifi, tapi lepas tukar guna Sony, Alhamdulillah batery tetap tahan lebih dari 24jam... Tambah guna aplikasi Easy batery Saver, memang betul-betul jimat batery... Power bank memang selalu bawa tapi selalu juga tak guna... sekadar standby je dalam bag... 

Itulah pengalaman aku berinternet dan pilih pakej untuk langgan internet... kenapa tak pasang yang tetap di rumah seperti Unifi??? sebabnya bukan rumah sendiri... insha Allah dah dok rumah sendiri, mungkin la pasang Unifi tu.. tapi buat masa ni memang selesa sangat guna Hotspot Wifi di rumah dengan Mobile Internet Pakej Celcom... Kalau balik kampung pun tak kisah sebab celcom memang available di mana-mana..cuma antara kuat dengan tak ajela line dia...
autopublish entry

Catat Ulasan

7Ulasan

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

  1. akak memang gunakan celcom and so far sangat membantu dalam berblogging...

    BalasPadam
  2. Cik akak pakai celcom juga nie.
    Tapi bukan wifi punya.
    Bb biasa je.
    Kerap habis volume dia huhu

    BalasPadam
  3. aiza guna celcom juga.. dulu mula guna yang bil rm68 tu dekat 3 tahun juga, masa tu bandwith habis sebab suka main game facebook, aiza tak aktif blogging lagi masa tu.. lepas tu terminate dan guna prepaid celcom.. selalunya aiza topup yang rm38 sebulan.. aiza memang tak buka youtube atau main game facebook lagi, internet ini hanya guna semata-mata untuk blogging sahaja..

    BalasPadam
  4. skrg dah ade celcom wifi . masukkan user id dan ... password.. twran .. celcom bagi jika .. melanggan plan internet.. tetapi wifihotspotscelcom akan tertera .. d kWasan2 tertentu shaja.. slps korang .. jumpa . wifi hotspot celcom 2 . masukkn shaja .. user id dan passwordnya

    BalasPadam
  5. skrg dah ade celcom wifi . masukkan user id dan ... password.. twran .. celcom bagi jika .. melanggan plan internet.. tetapi wifihotspotscelcom akan tertera .. d kWasan2 tertentu shaja.. slps korang .. jumpa . wifi hotspot celcom 2 . masukkn shaja .. user id dan passwordnya

    BalasPadam
  6. kt kawasan umah nie line celcom mcm kurang je..klo kt tmpt kerja laju jee..sedih :(

    BalasPadam
  7. Celcom dah mula nak mencekik darah. Dulu memang setia dengan celcom, baru2 nie bila celcom 'upgrade' sistem, mcm2 yang dibuatnya untuk kaut keuntungan. sampai nak call helpline pun kena caj 50 sen.No more Celcom....

    BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !