Eh! Ikut Perangai Siapa La ni???

Sumber:fb

Biasakan... Bila anak dah besar sikit,
Kalau yang baik jarang orang nak puji atau samakan dengan siapa-siapa...
Tapi kalau yang tak baik tu, biasa orang kata...
"eh! Ikut perangai siapa la gamaknya ni??"

Itulah resamnya...
Tapi ingat semula pepatah Melayu lama berkaitan dengan perangai ni...

"Ke mana tumpahnya kuah, kalau tak ke nasi"

"Bapa borek, anak rintik"

Pepatah ni menunjukkn, perangai si anak tak ikut siapa-siapa tetapi ikut ibu bapanya juga serba sedikit...

Betul ke iman tak dapat di warisi???
Iman boleh diwarisi jika si ibu bapa mendidik untuk diwarisi...

Jangan salahkan ibu mengandung...
Tapi koreksi diri... Muhasabah diri...
Ikut perangai siapalah gamaknya... ,:-)


Posted via Blogaway

18 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. ibubapa kena sama2 tunjukkan contoh yg baik pada anak2...

    BalasPadam
  2. well, orang tua2 pun kata, anak akan ikut perangai orang tua mereka...it's true though... thanks for sharing maria...

    BalasPadam
  3. tepuk dada, tanya diri...^_^

    BalasPadam
  4. tepuk dada, tanya iman

    p/s: kak...akk dah bersalin ke?faaiqah sihat?

    BalasPadam
  5. @Budak Kampung Alhamdulillah... Dah iman... Dah dekat sebulan dah... Cuba tgk ticker kt bawah tu.. Hehe

    BalasPadam
  6. @Budak Kampung Alhamdulillah... Dah iman... Dah dekat sebulan dah... Cuba tgk ticker kt bawah tu.. Hehe

    BalasPadam
  7. @Budak Kampung Alhamdulillah... Dah iman... Dah dekat sebulan dah... Cuba tgk ticker kt bawah tu.. Hehe

    BalasPadam
  8. yg penting kita doakan yg baik2 untuk anak2 kita kan !

    BalasPadam
  9. Indeed true..semoga dpt mendidik anak menjadi org yg soleh

    BalasPadam
  10. rasa mcm pernah baca pasai ni dh komen tp blog sape erkk.. mmm
    thanks akak. peringatan bersama

    BalasPadam
  11. sy pernah dengar ade seorang facilitator nie kata normally kid akan pick up words from the parent..normally apa yang dia cakap and paham adalah berdasar apa yang dia dengar...hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  12. Kalau ibubapa tidak menunjukkan contoh yang baik, kemungkinan besar anak-anak pun akan mengikut sikap tak baik itu. Budak-budak mudah menyerap apa yang kita ajari mereka.

    BalasPadam
  13. nice sharing.....anak ikut perangai sapa ek...?

    BalasPadam
  14. Oooo macam tu ya..nanti kena fikir kita ikut perangai siapa ..he..he

    BalasPadam
  15. kata orang jika hendak mengetahui bagaimana sikap ibu bapanya, lihatlah perangai anaknya..

    BalasPadam
  16. Renungan yg baik utk semua ibu bapa...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama