News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Khasiat Kaki Ayam

Khasiat Kaki Ayam

Biasa aku buang je kaki ayam, tapi lepas ni tak buang dah kot... Jom baca fakta kat bawah:

Sumber: google images

New York: Kajian terbaru mendapati pengambilan kaki ayam dikatakan mampu mencegah berlakunya ‘osteoporosis’ iaitu sejenis penyakit tulang rapuh, mudah retak dan patah. Masalah tulang ini biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala di mana ia berlaku tanpa disedari.

Bagi mencegah osteoporosis seseorang biasanya dinasihatkan mengurangkan faktor risiko dengan meningkatkan pengambilan nutrisi dan bersukan secara teratur. 
Pengambilan minuman atau makanan yang mengandungi kalsium tinggi adalah satu cara mengelak serangan osteoporosis. 

Elak tulang rapuh 

Tanda disedari, kaki ayam juga dikatakan memainkan peranan penting mengelak tulang rapuh disebabkan ia dikatakan kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia.

Laman web firma produk dan penyedia perkhidmatan kesihatan Bl Health menyatakan hydroxyapatite adalah makanan untuk tulang yang berasal dari tulang makanan. Secara logiknya, makanan tepat untuk tulang adalah tulang. (sesuai utk yg jenis susah nk minum susu)

“Kaki ayam dikatakan satu daripada makanan yang kaya dengan zat itu,” kata laman web itu. 
Kita tidak perlu lagi memperkecilkan kaki ayam kerana ia kaya dengan khasiat protein yang ada pada kulit, otot, tulang dan kolagen iaitu sejenis protein jaringan ikatan liat dan bening berwarna kekuningan. - Agensi

INFO: Kaki ayam
- Hydroxyapatite makanan untuk tulang berasal dari tulang makanan
- Kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia
- Kaya dengan khasiat protein pada kulit, otot, tulang dan kolagen 



Nota Ungu: Bagi yang mencari2 resepi petang ni... Ok, buat sup kaki ayam ea... sesuai juga untuk sahur nanti... :)


autopublish entry

Tags

Newsletter Signup

Signup untuk dapatkan informasi terbaru dari mariafirdz.com.

12 Comments

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

  1. tak rugi mkn... mmg sedap dik, bt sup mmg the best... feveret family kami

    BalasPadam
  2. feveret akak, sup kaki ayam.. sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. owh.. feveret ek.. mst tulang akk sihat dan kuat.. hehe

      Padam
  3. info yang berguna kak :)
    thanks sharing

    BalasPadam
  4. nenek bk suke makan kaki ayam best katanya

    BalasPadam
  5. kureng ckit mkn kaki ayam ni..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. dulu x suka, lpas baca info ni sy kna suka.. hehe

      Padam
  6. yg selalu makan sup kaki ayam ni org cina.org melayu jarang suka.masa preggykan anak sulung, selalu makan sup kaki ayam n kaki ayam goreng. hasilnya...sekarang ni kerja saya mengejar budak x sampai setahun ni berlari dan memanjat

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe... mknanya betullah ea kajian tu ea... kaki jadi kuat mcm ayam.. hehe

      Padam