div id='header-inner'>

Anggota Yang Paling Susah Nak Jaga

Dalam banyak2 anggota badan, anggota pe kita susah nak jaga?? Mata?? Telinga?? Tangan??? Atau kaki yg asyik nak berjalan... 

Sebenarnya anggota yg paling susah nak jaga ialah LIDAH.. aik?? kenapa plak kan.. bukan ssh pun jaga lidah.. haha.. tu secara lahiriah nya.. tapi batinnya mmg susahnya nak jaga LIDAH... sebab tu mmg bagus gak kadang2 Allah kurniakan ssorg tu bisu atau buta, sebab nak selamatkan dia dari dosa mata dan dosa lidah... 

Banyak perumpamaan melayu tentang Lidah dan kata2... 

1. Lidah tak bertulang, pandai bermain kata-kata
2. Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa
3. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya... 


Banyak lagi, kata2 melayu lama, yg nak kita hati2 dengan kata2 atau lidah... Lidah antara penyumbang kita ke neraka Allah.. 

Kita boleh jaga aurat, jaga penampilan, jaga body tapi belum tentu kita mmpu jaga lidah dari mengumpat, mengata dan memfitnah.. Seorang ustaz pernah bgtau, berkata-kata sst yg benar tentang seseorang itu ialah mengumpat, dan mengata sesuatu yg tak benar tentang seseorang itu ialah fitnah.. 

Dan kata-kata popular ialah, "Fitnah itu lebih buruk dari Membunuh"...

Namun, zaman moden skrang, kena tambah satu lagi anggota iaitu jari... sebab zaman skrg, org mengumpat memfitnah dah x guna lidah, tapi guna jari... Taip je status kat laman sosial Facebook atau Twitter... mengata itu dan ini.. memfitnah dan menyebarkan itu dan ini... 

Maka, hatilah dan berjaga2 lah dengna anggota2 kita... Jagalah anggota kita dengan sebaiknya... Tak de gunanya mengikut perintah Allah, tapi mengumpat dan memfitnah... Kerana, sia2 amalan jika anggota tidak dijaga... renung2kan dan selamat beramal... 

Sumber gamabr: Google Images


entry autopublish

Catat Komen

3 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)