GuidePedia

0
Seronok bila ada kengkawan yg berkongsi cerita dan kisah, dulunya free hair, pakai ketat2 dan sexy meksi.. sekarang dah berubah, pakai tudung dan dah tak pakai ketat2.. Seronok betul.. 


Perubahan dari kurang baik kepada lebih baik mesti ada dalam diri kita.. Yang aku tabik spring kat diorg ni semua, ada yg nekad pakai dan tak toleh belakang.. mksudnya tak beralasan lagi dgn diri sendiri.. Biasa kita dengar, org yg nak berubah, alasannya:
  • bukan tak berubah, tapi tak smpai seru lah, 
  • alah hidup muda lagi.. enjoy la dulu
  • tunggu la.. kerja aku mmg kena pakai macam ni..
  • alah, org pakai tudung tak semestinya baik kan...
  • Aku tak ganggu hidup org lain pun kan.. itu hak masing2... 
Ni antara alasan2 yg biasa kita dgr kan.. dari org2 yg tegar tak nak bertudung dan menutup aurat dgn smpurna.. Sering kali, lau kuar umah, suami aku mesti istghfar dulu sblum berjalan2 ke mana2.. Lelaki bukan suka sgt tengok pumpuan seksi, tapi terpaksa tengok, sebab tak kan nak jalan tutup mata kan.. 

Ustaz Azhar Idrus, pun pnh kata pakailah, tutup auratlah walaupun terpksa.. lma2 kita biasa.. kena ada istilah ego dlm kebaikn.. kena kuat dan tak beralasan.. mmg aku tumpng gembira bg sapa2 yg dh mula bertudung... xpe la, mula2 pkai tudung, pastu pelan2 la buang baju2 yg ketat2 dan suar ketat2 tu.. berubah dr sedikit demi sedikit.. lau drastik sgt pun tak kna juga... 

itulah.. hidayah Allah tu mahal sgt2.. walaupun duit bnyak, rumh besar, kereta besar, suami pnyayang, kluarga bhagia, kita tak mmpu nak beli hidayah Allah... kita tetap kena jadi pengemis untuk mendpt kn hidayah Allah... 

fikir-fikirlah ea.. sama2 kita istiqamah dlm kebaikn.. insya-Allah.. 

p/s: jika ada yg terasa dgn entry ni, itu tanda masih ada iman di dada,.. cepatlh berubah sebelum terlmbt... :)
Thanks for reading: Pakailah walau terpaksa!!!

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top