div id='header-inner'>

Kenangan Ramadhan zaman dolu-dolu

Baru selesai kelas waktu awl... hari ni Jumaat tak terasa cepatnye kelas berlalu sbbnya waktu yg pendek.. g sekolah pun 3 jam je..

Masa dok perati budak2 salin nota.. tetiba teringat zaman kanak-kanakku pabila tibanya bulan posa.. buatkan aku tersenyum sendiri... :-)

Aku kecik2 dulu mmg bukan yg jenis puasa penuh pun.. sbb mak aku mmg tak bagi aku posa.. posa separuh hari je..sbb aku ada asma kn.. perut kosong mula la jadi sesak nafas.. so.. mmg smp darjah 6 aku posa separuh hari... yang lucu.. mmg kat sekolah aku sorg je tak mmpu nk posa g... kwan2 yg lain posa penuh.. aku mmg malu... tapi aku tak larat nk than.. so g tandas apa lagi.. telan air paip la.. konon2 basuh muka sbb ngantuk.. tapi.. sambil menyelam minum air... hehhe.. almak.. kantoii daa... ^_^

Naik sekolah menengah aku dh pandai posa dan cuba posa penuh.. tapi tak penuh sebulan laaa. Mak aku tak paksa sbb aku pun tak baligh lagi masa tu.. so.. posa yg mana larat la..

Bila dah besar.. tingkatan menengah atas.. aku posa penuh.. tapi wanitakan special tak posa penuh sebulan.time cuti tu mg best sbb jadi tukang rasa segala lauk dan kuih yg mak aku buat.. hahaaa.. mmg mak pun suh aku yg rasa..

Bila dkt nk raya plak.. sibuk cari buluh wat lemang.. yg lebih2 tebuk utk wat pelita raya... buh minyak tanah je dlm buluh tu.. pastu sibuk wat ketupat palas.. malam raya. Acara wajib keluargaku buat kenduri doa selamat.. lepas knduri.. pakat2 kami adik beradik pmpuan kumpul baju raya utk seterika... pastu lepas siap kmas.. tolong pak kira wet zakat.. bapakku dilantik jadi amil.. tapi sekarang tak lagi sbb pak pun dh x larat... malam raya mmg best la.smbang2 smpai kadang smpai kul 4 pagi baru tido...

Tulah kenangan raya bagi ku sebelum bergelar isteri org.. skrg zaman dah berubah... kenangan tu jadi memory indah smpai akhir hayat...

Nanti aku smbung plak part raya lepas zman anak dara... eheheh....

Catat Komen

0 Ulasan