5 langkah Untuk Meningkatkan kadar Metabolisme Badan.

Memakan Secara Lebih Kerap
Anda perlu makan secara sedikit tetapi kerap. Kekerapan yang sesuai adalah 5-6 kali sehari. Ini akan membuatkan anda sentiasa fikir yang anda sentiasa kenyang disebabkan banyak kali makan. Ini akan membuatkan kadar metabolisme badan anda meningkat disenbabkan proses penghadaman anda sentiasa berjalan berbanding dengan hanya 3 makan berat dalam sehai.

Dianggarkan sebanyak 10% daripada Kalori yang diambil dalam pemakanan anda akan digunakan untuk proses pencernaan dan penyerapan makanan. Kesimpulannya, semakin kerap anda makan, semakin meningkat kadar metabolisme anda.

Memakan Makanan Yang Pedas
Makanan yang peddas mengandingi capsaicin yang mana akan meningkatkan kadar metabolisme sebanyak 50% dalam tempoh 3 jam selepas makan. Ini adalah disebabkan juga oleh meningkatnya kadar degupan jantung.

Memakan Ikan

Dengan hanya memakan ikan, anda berupaya untuk membakar hingga 400 kalori makanan. Protein dalam makanan menyebabkan badan anda terpaksa meggunakan kalori tang banyak untuk mencernakannya. Selain itu juga, kandungan Omega-3 dalam ikan juga amat bagus untuk jantung anda.


 Memakam makan yang Berunsurkan Fiber
Makanan yang berunsurkan fiber akan menyebabkan badana nda banyak menggunakan kalori untuk mencernakannya.

Bebarapa fakta penting berkenna fiber dan kalori adalah:

a)                  Untuk sesetengah makanan yang mengandungi fiber, badan memerlukan lebih atauapun hamper sama kalori untuk mencernakan makanan tersebut.
b)                  Sayuran yang mempuyai daun hijau yang gelap adalah sumber fiber yang bagus. Selain itu, buahak yang dikeringkan juga adalah merupoakan sumber fiber yang sangat bagus. Contohnya adalah Aduki, Fava beans, whole wheat, pasta, raspberries, bran dan barli.
c)                  Gunakan air yang secukuonya bila memakan makanan yang berunsurkan fiber. Jika tidak, fiber akan mengumpulkan air dan nutrient lain dalam badan anda.

Meminum air yang secukupnya.

Meminu air yg secukupnya akan membolehkan badan anda bekerja seoptimum yang mungkin. Bila proses pencerananberlaku semaksimum munkkin , tubuh anda akan menggunakan banyak kalori.

Anda boleh mencampukan sepotong lemon dalam air anfda bagi memverikan rsdkit rasa.

(Sumber: www.rmcent.com)

Catat Ulasan

0 Ulasan