3 Cara nak tahu jantina bayi ketika mengandung

6
Kenali jantina bayi... beberapa tips dan petua orang tua dulu2 dan beberapa orang yang berpengalaman. Zaman dahulu mana ada mesin scan utk lihat bayi apatah lagi nak tgk jantina bayi... So, ada beberapa petua atau tips yang boleh kita kongsikan bersama:

3 Cara nak tahu jantina bayi ketika mengandung

3 Cara nak tahu jantina bayi ketika mengandung
3 Cara nak tahu jantina bayi ketika mengandung

Kenali melalui jenis pergerakan:


1) Biasanya kalau lelaki pergerakannya lebih banyak di sebelah kanan, manakala pergerakannya lebih banyak di sebelah kiri... Namun pergerakan ni hanya betul2 dapat dirasai setelah kandungan berusia 28 minggu ke atas... So, perhatikan jenis pergerakan ni...

Kakak ipar saya juga berkongsi pengalamannya, kedua-dua anaknya lelaki, dan memang pergerakan bayinya semasa dalam kandungan lebih banyak di sebelah kanan...

Keadaan perut

Yang ni paling famous la.. kalau perut melebar ke tepi, berkemungkinan perempuan, dan jika perut menonjol ke hadapan, kemungkinan lelaki. Ada juga yang cakap, kalau orang lain pandangan belakang tak nampak yang kita mengandung, mungkin anak lelaki... tapi pendapat ni x berapa kuat sangat sbb kalau tubuh badan org tu kecil dan tinggi mmg la susah nak nampak, tambah2 kalau dia jenis yang pakai baju besar2 dan longgar..

Keadaan ketika awal kehamilan

Ada juga orang cakap, masa awal2 mengandung, kalau kita kuat sangat makan masam2, suka makan jeruk, mungkin perempuan. Tapi kalau langsung tak suka, walaupun ketika sebelum mengandung dulu 'hantu jeruk', berkemungkinan lelaki... 

Ada juga yang mengatakan kalau, alahan kuat sangat ketika awal hamil mungkin anak perempuan. Kalau biasa2 je alahannya, mungkin anak lelaki... Tapi yang ni pendapat yg x kuat sbb alahan ni lebih kepada keturunan. Kalau mak kita dulu masa mengandungnya mmg ada alahan, kita juga akan mengalami bnda yang sama masa mengandung..

Kesimpulannya, entahlah nak pakai pendapat yang mana... sedangkan scan pun kadang2 tak pasti lagi. ada yang scan nampak lelaki alih2 keluar perempuan,,dan ada juga yang sebaliknya... So, segalanya di tangan Ilahi... tapi ini hanya beberapa tips, jangan percaya 100% pulak ea... :)

Catat Ulasan

6 Ulasan
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

  1. Salam

    petua yg my listkan ni antara petua yg glemor, tp yg pergerakan tu first time kakha dgr...terpikir2 gak kan. tp kakha duk rs baby kakha kiri kanan duk gerak2 haha

    pasal scan tu, memang tak leh nakpercy 100% sebab pernh jd kat sepupu kakha, die g scan, katanya kompom lelaki, byk kali scan doc sahkan lelaki, tp tup kuar pompuan hehe memang comel putihh...

    apap2 pon sma2 berdoa..apa yg penting baby kite sht kan :D

    BalasPadam
  2. akk msih baru lgi.. tggu msuk 7 bln ke atas sbb rahim dh mkin smpit utk dia gerak.. bby pun dh makin besar.. msa tu bru blh rasa btul blh mana bby byk gerak... mcm my skrg byk belah kiri.. so, jgka pmpuan... g scan pun mcm pmpuan.. so, tggu je la.. betul ke x...

    yup.. betul3... yg paling ptg sihat dan smpurna...

    BalasPadam
  3. ooooo..ok ok nanti dah peurt besar nak cuber2 rasa hehe tq~ :D

    Insya-allah gurl la tuhh~ dah shopping kan hehe

    BalasPadam
  4. yah..bkn pergerakan tp degup jantung bb n rasa keras bnyk sblh kanan..sbb kanan tu adalah bahagian depan..yg kiri tu belakang bdn..kira ank laki ngadap kanan..ank pempuan keras belah kiri...hihi,,ni mak tok yg ajo..

    BalasPadam
  5. owh.. ea ke??? lau gtu salah la.. sbb bby my byk gerak blh kanan.. lau doc cek jntung dok blh knn... n keras blh kiri... haha.. yg mana satu betul nih????

    BalasPadam
  6. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Cepat Hamil.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

Catat Ulasan