Sunday, 1 October 2017

Pos Laju Hantar Kepada Orang Yang Salah, Tapi Orang Tu Pula Terima Bukan Barang Dia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Pos Laju Hantar Kepada Orang Yang Salah, Tapi Orang Tu Pula Terima Bukan Barang Dia | Pertama kali terjadi kat diri sendiri.. Sebelum ni terjadi kat orang je... Pernah terbaca pasal kisah Blogger Mamajue yang kena kes sebegini...

Kes, pos laju salah hantar ke alamat yang salah... Sudahnya orang tu pun terima dan tak pulangkan barang yang diterima.

Akhirnya terjadi kat MF pula kali ni... Pertama kali terjadi...

MF beli barang kat Shoppe... Tak mahal mana, tapi tetap duit kan...

Hari Jumaat lepas dapat notification dari Shoppe... Adakah pesanan diterima... Untuk sahkan pesanan diterima..

Bila lihat history penghantaran pos laju... Barang MF dah diterima.. Tapi nama penerima Fazilah...




Ah... Sudah.. Fazilah mana pula... Dah-sah alamat rumah MF ni takde orang nama tu... Rasa geram menyelubungi..

Geram dengan pos laju pun ye... Tapi bertambah geram dengan penerima barang tu...

Dah tentu bukan atas nama dan alamat ko, kenapa terima...

Pengalaman MF selama dok beli barang online ni, Posmen atau pos laju akan tanya dulu nama... Kita sendiri pun akan semak nama dan alamat sebelum sign barang yang diterima kan... Dan pengalaman sendiri memang pernah pos laju hantar ke alamat yang salah.. Tapi kami beritahu dan tak terima barang tu.

Penerima pun, kalau dah sah tu bukan barang ko kan... Kenapa terima kan... Sanggup pula terima barang yang bukan barang ko kan... Guna lah barang haram tu... Memang tak ku halalkan... Maaf cakap...

Lepas tahu tu, terus report kat shoppe untuk minta pulangkan semula bayaran... Sebab nak contect pos laju bukan main susah lagi...

Tak tahu la sekarang... Sama ada penjual terima atau tidak permohonan tu, tapi setakat ni masih krik krik lagi...

Tapi, andai MF jadi penjual tu MF refund je balik ikut permintaan pelanggan... Biar rugi sedikit asalkan tak rugi berpanjangan...


Inilah risiko beli dan jual online... Nak kata camne kan... Harap dapat la refund tu semula...

Apa pun ini tak kan serik kan MF untuk terus beli online... Tambah pula kat shoppe... Sebab harga murah dan selama ni pun memang servis terbaik.. Cuma yang ni je kesalahan pos laju... Jadi macam ni...

Siapa pernah alami macam ni? Apa tindakan korang ye... Tuntut ganti rugi Kat pos laju atau bagaimana...

Redha dan anggap itu bukan rezeki tapi dalam masa yang sama harapkan tindakan selanjutnya dari pihak penjual juga... Nak tuntut Kat pos laju pun ye juga..  Moga dipermudahkan segalanya.... 

47 comments:

  1. sha takpernah lagi jadi macam ni sebab pakcik poslaju tu memang kenal sha. tapi kalau jadi macam ni kat sha, sha mntak refund kat seller kot tapi salah poslaju huhu

    ReplyDelete
  2. Pernah kena juga, cuba beza sikit..
    Mrs pip hantar brg 1 kat lazada nak pulangkan brg rosak, 1 kat kawan baik hadiah birthday...
    Poslaju silap lekat consignment notes tu kat brg mrs pip ...jadi brg terswap lah mcm tu...poslaju cuai...

    ReplyDelete
  3. desprate sgt nak barang org..huhu

    ReplyDelete
  4. Masih ada lagi manusia tak jujur mcm nih...geram pun ada kan

    ReplyDelete
  5. Biasa kalau hal gini bukan salah seller dah .. sebab barang mmg dah di terima maknanya barang tu mmg dah sampai cumanya org yg trima tu bukan kita.. kalau nak lagi detail kena semak ngan pihak pos la siapa dia penerima tu sbb biasa dia kena bagi ic sebelum trima..

    ReplyDelete
  6. makaih.. cemana dia tergamak nak terima barang bukan milik dia eh ? em.. saya tak de pengalaman lagi buat refund dengan Shopee, tapi kalau e-commerce cam tu mesti ade T&C dia kan.. semoga urusan sis dipermudahkan..

    ReplyDelete
  7. mmg post berulang 2x ke?

    btw selalunya kalau poslaju yang salah hantar barang penerima dan pengirim yang kena report boleh buat tututan bayaran balik harga mengikut harga barang.
    ada form yang perlu di isi.

    ReplyDelete
  8. lahai..cane la pos tu blh salah hantar ekk...pastu blh plak bg kat bukan penerima. kene buat report tu kat Pos Laju..emel & bg detail & bukti penerimaan tu bukan kita yg amek..

    ReplyDelete
  9. Baru je terjadi hari ni,, baru je tengok shopee anta pesanan diterima,, sekali tgk dah delivered.. Alamat sarawak,, tp macam mana boleh sampai kat pos laju brickfields,, orang tu pulak tak call,, guna la,,tak amanah,,pos la balik barang orang.. Pakai la.. Memang aku xhalalkan pun..

    ReplyDelete
  10. saama kes kita doh..beli brang kat shopee gak..maslah lah shopee nihh...hahaha,just kiding...alamat dh betul dah, yang ambil barang orgn tuh x betul...aduhhhh..GGWp

    ReplyDelete
  11. Sy pun sama baru kena ni beli barang kat shopee letak alamat betul dah..tapi orng lain yg ambik...check kat poslaju 3hri lepas lagi brng smpai...tpi smpai skrng orng yg ambk tu xpulang kan balik...geram betul dah thu bukan nama kita kenapa ambk jugak...kat dlm shopee plk kata pesanan dh diterima walha sy xde hntr pun kata pesanan dah diterima

    ReplyDelete
  12. Sy pun sama baru kena ni beli barang kat shopee letak alamat betul dah..tapi orng lain yg ambik...check kat poslaju 3hri lepas lagi brng smpai...tpi smpai skrng orng yg ambk tu xpulang kan balik...geram betul dah thu bukan nama kita kenapa ambk jugak...kat dlm shopee plk kata pesanan dh diterima walha sy xde hntr pun kata pesanan dah diterima

    ReplyDelete
  13. hm hari ni terjadi kat diri sendiri. tp di sebbkan yg pos barang itu adalah saya sendiri. hm sy lah yang bertanggungjawab. tgh tggu org pos laju call balik. tak kira mcm mana sy nak minta org yg g pos barang ke tmpt yg salah tu yg ganti biar tak banyak sikit pun jadiah.

    ReplyDelete
  14. bc komen kt sini risau plak bab² online shopping ni. Br je beli brg dlm Shopee,bila semak tracking..seller dh buat postage dkt Poslaju Balakong,then item tu ke Poslaju Parcel Hub Glenmarie,tup² check td item dkt Poslaju Brickfields..hangguk sgt. Padahal address dkt Putrajaya, biasanya trs ke Poslaju Putrajaya..hrp² item x salah hantar dkt org lain.Bab² delay neh mmg salah Poalaju.

    ReplyDelete
  15. Hmm baru jadi kat diri sendiri jugak. Dah sampai barang penerima farah, poslaju brickfield jugak padahal alamat klcc. Poslaju brickfield ke masalah? Ke ade possibility seller tipu eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seller nak tipu pun macam mana if alamat betul

      Delete
  16. selama online beli barang dekat 10 tahun, ini kali pertama poslaju tersilap hantar barang sy kpd orang lain. sedih sungguh.

    ReplyDelete
  17. saya pun sama alamat kelantan tapi yang terima orang brickfield..poslaju brickfield

    ReplyDelete
  18. Baru je kena ni!!sakit ati aku!!!mmg aku tk halalkan brg tu!!

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum..Jumaat lepas, dlm sistem Pos Laju, barang dah sampai..sekali tgk yg terima tu ntah sapa2 ntah..rupanya banyak kali dah Pos Laju main hantar jer...skang ni Pos laju memang makin terok ek?..huhu..call Pos Laju Banting tak pernah berangkat...

    ReplyDelete
  20. Hmmmmp baru terjadi dgn diri sendiri...baju raye pulak tu...sy suruh pengirim buat report dkt pos laju,xtaw dpt feedback k x..sedih wooo...lg seminggu nk raye

    ReplyDelete
  21. Byk rupenye kes ni. Aduh brg sy pon xsampai2 lg. Xth laa spe penerima tu. Brh shopee jgk 😣

    ReplyDelete
  22. Poslaju pun satu. Dia hantar satu barang yang ternyata-nyata tulis nama penuh rakan setugas saya, suruh pula saya tolong dia isikan nama saya dan ic saya.
    Kononnya senang kerjanya.

    Saya menolak permintaan Pos Laju. Dokumen saya pernah diterima oleh orang lain. Pos laju hantar salah tempat. Orang itu pula main sain buta dan tidak hantar balik ke pos office. Hampir selepas sebulan baru dapat dokumen tersebut.

    Itulah saya suruh posmen itu pergi cari rakan setugas saya.
    Ini tugasnya.
    Dia wajid hantar barang kepada atas tangan penerima sebenar dan bukan suruh orang lain main sain buta.

    ReplyDelete
  23. as i know issue ini berlaku diseluruh dunia dan berlaku kepada saya juga, banyak ague tentang kes ini, penjual tak salah dalam T&C penjual, sebab dah Post dalam masa yang janji, Pos laju tak salah dalam T&C penghantaran, sebab sampaikan parcel kepada jiran berdekatan dibernakan. Jadi I'm still have no idea about how to settle... but The law of Malaysia is mainly based on the common law legal~ So apa berlaku akhirnya iaitu "Signing for a neighbour’s parcel could land you in court and threatened with prosecution as a result of the burglary.
    Harap semua ingat, jangan signed parcel atas nama orang lain, ini dianggap sebagai pencuri tau Hukuman denda RM500 atau Penjara 3 bulan keatas. Good Luck

    ReplyDelete
  24. happen to me now,.. nk nangis rasa, dah laa nk guna untuk tunang next week,. payment dh buat hari jumaat 13/07/18, n masa deal seller ckp ada postage hari ahad 15/07/18, so dgn harapan yg tinggi akan dpt maybe dlm hari slsa or rabu lah,. bila kata hari ahad ada postage, tp tracking number hari slsa ptg baru dpt dgn alasan seller busy,.. ok settle n bila check no tracking received dkt org lain semalam 18/07/18 pkul 4.30 ptg,. omg,. nak nangis lagi, yg musykil seller xbg full slip yg poslaju tu, bila mnta dy ignore siap block dkt wsap n removed dr marketplace,.. huhuuhu.

    ReplyDelete
  25. saya pun dah kena ini hari,,,
    Pos Laju Brickfields ni memang kerja tak baik,,
    sedih sangat barang tak sampai kat tangan saya,,,
    nama saya YUDHISTIRA
    TRACKING er535076493my nama penerima BONG

    ReplyDelete
  26. sy baru kena tapi kes ni pelik.. No tracking tu digunapakai 3 penghantaran Alamat lain2.. korng blh check tracking ni. ER538530576MY


    07 Sep 2018, 07:38:00 AM Arrive at delivery facility at Caw. Serahan Ranau

    06 Sep 2018, 04:12:02 PM Item delivered to sariah Caw. Serahan Kg. Rapat

    06 Sep 2018, 08:05:00 AM Item out for delivery Caw. Serahan Kg. Rapat

    05 Sep 2018, 07:12:36 PM Item delivered to APRIL Pos Laju Petaling Jaya

    05 Sep 2018, 06:06:06 PM Arrive at delivery facility at Pos Laju Petaling Jaya

    05 Sep 2018, 02:05:00 PM Arrive at delivery facility at Caw. Serahan Kg. Rapat

    05 Sep 2018, 09:08:48 AM Item out for delivery Pos Laju Petaling Jaya

    05 Sep 2018, 07:13:37 AM Arrive at delivery facility at Pos Laju Petaling Jaya

    05 Sep 2018, 06:57:00 AM Arrive at delivery facility at Pos Laju Ipoh

    05 Sep 2018, 06:50:53 AM Arrive at delivery facility at Pos Laju Kota Kinabalu

    05 Sep 2018, 06:32:00 AM Arrive at delivery facility at Pos Laju Ipoh

    04 Sep 2018, 11:15:07 PM Consignment dispatch out from Transit Office PosLaju Parcel Hub

    04 Sep 2018, 08:57:08 PM Arrive at delivery facility at Pos Laju Kota Kinabalu

    04 Sep 2018, 08:53:35 PM Arrive at delivery facility at Pos Laju Kota Kinabalu

    04 Sep 2018, 04:05:45 AM Consignment dispatch out from Transit Office Pos Laju Transit Office (KLIA Hub)

    04 Sep 2018, 01:43:56 AM Consignment dispatch out from Transit Office Pos Laju Transit Office

    04 Sep 2018, 12:31:12 AM Consignment dispatch out from Transit Office Pos Laju Butterworth

    03 Sep 2018, 09:05:33 PM Item picked up Pos Laju P.Pinang

    03 Sep 2018, 08:55:28 PM Item dispatched out Pos Laju P.Pinang

    03 Sep 2018, 08:23:12 PM Item dispatched out Pos Laju Kluang

    03 Sep 2018, 08:13:11 PM Arrive at delivery facility at Pos Laju Kota Kinabalu

    03 Sep 2018, 07:33:13 PM Item dispatched out Pos Laju Kuantan

    03 Sep 2018, 06:35:47 PM Consignment received and processed from posting at Post Offices Pos Laju Kuantan

    03 Sep 2018, 05:50:08 PM Consignment received and processed from posting at Post Offices Pos Laju Kluang

    03 Sep 2018, 04:14:25 PM Item posted over the counter Beserah PO

    03 Sep 2018, 12:22:22 PM Item posted over the counter Seri Medan B.Pahat PO

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya pihak POS malaysia yang salah paking barang ..pernah berlaku pada diri saya buat report ke Pos Malaysia .barang yang saya hantar penerima di perak .Tapi Pos malaysia bawa barang tu ke Sabah.Saya terus call buat aduan akhirnya barang tu terus dihantar ke penerima yang sah.Kecuaian dari Pihak Pos Malaysia sendiri.Terus buat aduan jangan buat senyap.

      Delete
  27. ni kalau report polis boleh tak org yg amik tu kena amik tindakan...no ic pon ada....geram siot mmg la benda tak mahal tp barang org g amik buat pa...😡😡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat aduan kepada Pos malaysia ini adalah kecuaian dari Pos malaysia...sebab perkara ini selalu berlaku pada saya buat report dengan pejabat pos akan dapat ganti rugi.

      Delete
  28. Pos laju tu law xde staf pandai jangan la hire staff bodoh.ginila jadinya kebodohan kau menyusah orang je. Aku tungu berminggu2 last2 barang aku ko dah hantar kat org lain. Alamat n details aku semua betol. aduhai jom report secara berjemaah.

    ReplyDelete
  29. aku pun baru kena, order barang dgn Lazada, brg xsampi, check tracking dh ada org lain yg ambil, alamat salah, aku order 2 brg sekaligus, satu sampai via lex my, satu brg yg xsampai dgn poslaju. dh complaint kat poslaju blom ada feedback lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan duduk diam buat aduan ke Pos malaysia ini kecuaian dari POS malaysia

      Delete
  30. Sama la kita semua senasib.Beli barang kat shopee.Tunggu punya tunggu ingatkan boleh la sampai.Pastu check tracking number last2 dia tulis
    “Delivered to Nor” ha sudahh kat siapa pula dia deliver tu.Dahtu orang poslaju tak call pula tu sbb selalunya sebelum dia nak hantar..dia akan call dulu utk tanya sama ada kita ada kat rumah atau tak.Rasa mcm nak menangis je bila jadi mcmni.walaupun barang takda la mahal sgt.tapi duit la juga adoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat aduan ja kat Pos saya dah banyak berlaku macam ni.penah juga pejabat pos datang hantar barang org lain.dia datang umah saya suruh orang pos tu pergi cari org tu untuk terima sendiri

      Delete
  31. Saya baru terkena hari nie 1st time...brg delivered ke org lain...sakit hati betul.org tu pun kalau bukan barang awk buat apa ambik...apa tindakan seterusnya ye..nak mengamuk ke pos laju ade jugak nie...xkan x pandai baca alamat rumah tu kot...

    ReplyDelete
  32. Saya pun kena mcm tu kemarin delivered kat org lain. Da call pos laju dia kata nnti cek blik kot2 blum ada jawapan

    ReplyDelete
  33. Saya baru terima barang yang sy x oder dr shopee tapi yg hairannya barang tu atas nama saya dan alamat saya.. call shopee dia sru tunggu org buat aduan.. slh seller sbb salah letak nama dan alamat... poslaju xkan bg kalau nama dan alamat x sama.. cik kompem ke nama dan alamat tu nama cik.. sbb bnda ni dah berlaku kt saya.. x oder brg tpi smpai atas nama saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya situasi tuan dan saya berbeza... ni barang saya beli... nama dan alamat saya,,, tapi orang lain yg terima sbb pos laju yg salah hantar... tapi situasi tuan, seller salah letak nama... berbeza kan tuan... baca entry di atas dengan teliti dan fahamkan situasi tersebut... :)

      Delete
    2. kes ni sbjik sy skg.xtau spe pnye brg trus add sy.sy xd oder.tp nama alamat smua sy pnye..cner awk selesaikm ye ad spe2 tuntut x?

      Delete
  34. Kali pertama saya kena check tracking item delivered to Hafis. Puas tunggu kat rumah tak sampai.kat rumah bukan nya ada yg bernama Hafis. Check dgn seller alamat dah betul.
    Tgh lepak kat depan rumah jiran sebelah beritahu ada brg sampai. Rupa rupanya sampai kat Hafis jiran sebelah. Nasib baik.
    Tetapi persoalan nya mcm mana poslaju boleh serahkan pada org lain yg bukan beralamat yg sama? Tapi bila anak saya nak terima brg nak kena ada IC baru boleh terima walaupon alamat yg betul. Dan apa jadi jika poslaju serahkan brg tu pada jiran yg kita tak kenal?

    ReplyDelete
  35. Saya pun baru kena hari ni. Poslaju hantar ke salah alamat. Deliverd to atiqah. Geram betul dah 2kali kena. Barang anak nak guna pakai pulak tu. Tunggu barang dah lama dari china alih2 item ke orang lain. Sakit hati ni dah saya selalu shopping online dekat shopee nk salah kan seller tak boleh gak. Poslaju yang sengal tak pastikan nama dan alamat orang patut di hantar. geramm je. Memang aku haram kan orang yang terima barang aku tu. Jumpa kan padang masyar tak halal kan. Even barang murah pun tetap duit.

    ReplyDelete
  36. nama je pos laju. tapi pos tak laju mana. pastu salah lagi. pas ni sape ada resume letak keje pos malaysia mmg reject la application

    ReplyDelete
  37. Baru kene.Bodoh punye pos laju

    ReplyDelete
  38. Baru kene tadi,bodo babi la kau pos

    ReplyDelete
  39. Baru je kena ni ... yg xtahannya receiver tu letak nama aku ... poslaju babi betol ... xconfirm alamat , xconfirm receiver .. kot ye pun mintak laa ic ke ape ke

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^