GuidePedia

5
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Ayam goreng madu, atau ayam bakar madu, memang sedap kan.. Tapi nak buat sendiri kengkadang takde masa... Masa balik kampung belah suami di Plentong minggu lepas, mak mentua MF tinggal di rumah saudaranya kerana nak jaga maknya (mak atok) dan dapat la dia jenjalan rumah saudara mara.


Dalam dok jenjalan tu, mak beli la Rempah Ayam Madu yang ada saudara dia jual... Dah lama juga tengok dok publish kat facebook, tapi tak pernah nak cuba, jadi mak beli... saja nak mencuba.

Masa memula nak masak tu, MF ingatkan rupanya macam pes, tapi rupanya macam serbuk kari tu je.. Rempah ni diperbuat di Kelantan, tempat kelahiran suami kepada saudara sepupu suami MF a.k.a tukang yang edar ni la.

Jadi, Semalam JOhor cuti sempena Hari Keputeraan Sultan Johor, jadi ada lapeluang untuk masak. Pepagi lagi MF nyahbekukan ayam yang ada, dan perap dengan rempah ayam madu ni. Masa perap tu, memang nampak tak menarik.. Biasa je.. bau pun bau serbuk lada je... MF, suami dan mak mentua MF ni dok berkira-kira sendiri sebab memang tak menarik langsung la.. macam ayam perap dengan serbuk kari je gayanya... MF tak tambah bahan lain pun... Cuma guna rempah tu semata-mata.




Perap dalam 4 jam.. Jam 12 tengah hari, suami bakar arang untuk bakar ayam... Tak sabar nak rasa... sebab tengok tak menarik... Sekali dah masak, Terkejut!!! Uik, SEDAP LA!!!, MEMANG RASA AYAM MADU... Ajaib betul rempah ni... hahaha... tu la " dont judge book by cover"... sekali dah masak lepas dibakar, sedap rupanya... patut la mak cakap ramai yang order..



Baki rempah tu, mak gaul pula dengan bebola daging.... pun sedap juga, luar rasa ayam rempah, dalam rasa bebola daging. Ok la.. disebabkan serbuk rempah ni ajaib, boleh order lagi bila nak buat BBQ ke atau majlis tertentu. Sebab senang kot... Hanya gaulkan pada ayam dan perap. Nak hasil maksimum perap semalaman tapi nak bagi rasa minimum perap lebih dari satu jam.

Saudara MF ni pengedar di JOhor... Sesiapa nak order boleh hubungi beliau ya... Rasanya boleh COD di sekitar JB, Masai, Pasir Gudang dan sewaktu dengannya..

Facebook: https://www.facebook.com/nfarizad.abubakarali

Korang boleh PM dia ye... tak rugi nak mencuba... 
Thanks for reading: REMPAH AYAM MADU YANG MEMANG AJAIB TAPI SUPER SEDAP!!!

Catat Ulasan

  1. owh..kalau serbuk boleh tahan lama la kan MF

    BalasPadam
  2. lepas bakar tu nampak cantik je kebakaran nya tu..hehehe

    BalasPadam
  3. nampak sedap MF..boleh la cuba nanti

    BalasPadam
  4. Dh pm org tu die xbls.cane nk dptkn rempah perap tu

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top