Berbaloi ke beli Philip Steam Iron Generator ni?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Berbaloi ke beli Philip Steam Iron Generator ni? | Delima mak-mak bila ramai anak mula bersekolah. Dua tahun dilanda pandemik... Mak-mak boleh dikatakan menarik nafas lega sebab tak perlu nak kelam kabut iron baju. Macam tu lah MF rasa bila anak PDPR... 

Alhamdulillah... Sekarang dah menuju fasa endemik... Kita dah mula hidup dengan virus covid... Dah tahu nak handle macam mana bila dijangkiti virus ni... 

Kehidupan kembali kepada sedia kala... Kelam kabut uruskan anak setiap hari... Begitulah... 

Dan disebabkan tak nak kelam kabut terutama bab nak selesaikan bab baju sekolah yang tak bergosok... MF akhirnya melabur untuk beli juga Steam Iron. 

Pernah guna 3 jenis iron berbeza

Sebelum MF beli steam iron generator ni... Puas juga MF selidik dan belek termasuk belek duit di bank... Bukan apa... Jenis mf ni . Kalau barang sendiri bukan main berkira... Kalau barang untuk anak-anak terutama bab makan laju je .. memang tipikal mak-mak kot kan .. 😁😁😁

Sebenarnya, dulu tak fikir pun beli iron memang lepas kahwin guna je iron suami MF... Suami MF tentera kan dulu... So, dia guna iron jenis berat tu... Sebab nak buat side tepi seluar dan baju uniform dia tu... 

Bertahun guna iron tu... Dari zaman dia mula-mula masuk askar... Hingga anak 3 guna iron tu... Dah lebih 13 tahun juga lah .. 

Bila iron tu dah rosak, kalut juga nak beli iron apa .. masa tu dah mula trend steam iron ni. 

Tapi teknologi tak berapa nak meluas time tu kan... Jadi, steam iron ni tak berapa nak canggih tapi ada. MF masih ragu-ragu nak guna iron steam jenis generator tu. Sebab banyak reviewed kata mudah rosak kan. 

Jadi, suami MF cuma beli steam iron jenis biasa... Jenama Tefal... Tak perlu laras suhu... 

Seronok guna iron tu... Cepat masa menggosok cuma kena rajin tambah air untuk steam dia lah...

Hampir 2 tahun guna... Steam iron tu bermasalah pula... Tak keluar dia punya steam. Itulah... Guna steam iron ni kena cermat kan... Manja terlebih... Disebabkan MF kadang terlupa nak keluarkan air lebihan steam tu... Buatkan steam dia rosak. 

Pening kepala la pula bila iron rosak. 

So, lepas belek-belek, MF cuba pula steam iron portable jenama Panasonic ... Yakin dengan jenama ni yang jenis tahan lasak. 

Berbaloi ke beli Philip Steam Iron Generator ni?


Memang comel.... Ringan sangat dan bebas iron tanpa wayar... Cuma itulah... Tak cepat juga sebab nak tunggu dia cas panas tu semula kan . Dalam beberapa saat tu kan... 

Tapi tujuan MF beli iron tu sebab nak suruh anak MF iron baju dia sendiri... Sebab iron tu ringan kan... Cuma kekurangan dia.. tetap kena laras suhu .. 

Lepas beberapa bulan MF beli lagi iron baru... Kecil, ringan jenama Philips.. saja nak try jenama ni... Seronok guna .... Sebab ringan dan mudah nak gosok... Cepat panas... Cuma nak selamat dari terbakar kat kain kena lah spray air dulu sebelum iron. 

Hujung tahun lepas... Mula terfikir... Kesemua anak akan bersekolah... Jenuh juga kalau nak guna iron ni.. memang cepat panas... Tapi nak kena spray manual tu leceh... 

Beli Philip Steam Iron Generator di Lazada

Berbaloi ke beli Philip Steam Iron Generator ni?


Jadi selepas MF survey di Shopee dan Lazada... MF akhirnya beli juga Steam Iron Generator jenama Philips... 

Lepas survey semua jenis model... MF beli yang mampu milik .. tak perlu nak bayar bulan-bulan... Tapi berbaloi... Sebab baca reviewed... 

Lepas tiga empat kali belek... MF beli je lah yang warna biru ni... Harga dia masa tu RM659 kalau tak silap MF lah.... 

Tapi MF beli kat Lazada sebab guna diskaun dan voucher dari lazada dapat harga 400 lebih je... Alhamdulillah... 

Lepas order, seminggu sampai ke rumah... Sebabnya, tempat courier tu kena tutup sebab ada drive ke kakitangan dia kena Covid-19... Takpelah sabar menunggu ... Dan akhirnya selamat sampai ke tangan MF dengan selamat. Alhamdulillah... 

Memula sampai tu rasa excited nak cuba... 
Belajar semua cara nak guna dan cara nak jaga.

Rupanya sekarang ni, iron ni dah canggih teknologi dia. 

Bila iron kotor dia boleh detect dan kita boleh cuci secara automatik. Mudah sangat .. 

Terus lah cuba iron baju sekolah anak-anak... Alhamdulillah... Senang sangat... Tak perlu dah nak spray air... Dan iron sebelah je cukup dah... Jimat masa. Berbaloi sangat beli steam iron Philips ni. 

Bagusnya Philips ni keluarkan iron pelbagai model dengan pelbagai harga... Jadi, belilah mana yang kita mampu... 

Pada MF... Iron yang MF beli ni dah cukup mudah dah .. walaupun tank tak besar... Tapi cukup iron seminggu baju sekolah anak-anak termasuk baju mak dia dengan sekali isi air tu. Berbaloi sangat. 

Cara jaga steam iron

Berbaloi ke beli Philip Steam Iron Generator ni?


Ini yang buatkan MF fikir lama sebelum nak guna steam iron. Susah ke... Leceh ke kan... Tapi kalau tak try tak tau kan... 

Jadi, lepas beli steam iron jenama Philips ni .. MF rasa tak susah mana... Asalkan... Rajin cuci air dia. 

Kalau selalu guna .. selalulah buat aktiviti cleansing dia... Dengan menekan butang "Calc" tu dua saat .. nanti dia cuci automatik je dalam 2 minit... 

Kalau jarang-jarang guna 2 bulan sekali... Kalau selalu guna 1 sebulan sekali... Tak perlu tunggu sampai naik warning pun ok. Lagi bagus kan... 

Kalau balik kampung, MF akan kosongkan tank air dia... Biarkan dia sejat dan kering betul-betul... Letak dan tutup iron tu dengan kain. Untuk elak habuk... 

DIY Papan Iron Lekat kat Dinding

Berbaloi ke beli Philip Steam Iron Generator ni?


Lepas ada iron Philips ni... Terus lah suruh suami buat papan seterika lekat terus ke dinding. 

Pakej mf beli iron ni dapat free iron board... Besar, cuma kaki dia kurang kukuh kalau letak tank iron tu sekali... Kang anak rempuh... Jatuh... 

MF beli siap² besi untuk breket L tu dan bila ada masa terluang, terus suami MF DIY kan papan seterika lekat di dinding tu... Nampak lagi kemas .. dan jimat ruang. 

Suami ada buat video tutorial juga... Korang boleh la tengok tutorialnya kat YouTube ni:



Alhamdulillah... Dah tak fikir bab iron baju lepas ada steam iron Philips ni. Rasa senang dah. 

Sekarang pun MF iron baju pagi, sebelum pergi sekolah. Kalau bangun pukul 6 pun masih sempat nak iron baju tudung semua. Sebab sekejap je . 

Alhamdulillah... Terima kasih atas kurniaan Mu. 

Jadi, korang yang masih dok survey steam iron mampu milik tu, beli je... Memang berbaloi steam iron Philips ni. 


Hah! Dan untuk pengetahuan korang, harga steam iron Philips jenis mf beli ni... Dah naik harga ke RM724. Lepas tengok harga, rasa syukur sangat dah beli dulu... Memang tak sangka boleh naik harga macam tu punya banyak... 

Berbaloi ke beli Philip Steam Iron Generator ni?
Harga Steam Iron Philips yang MF beli... Banyak betul beza harganya


Alhamdulillah...
Itulah perkongsian MF dan reviewed mf pasal steam iron Philips... Moga bermanfaat... 

Disclaimer: Maaf guna perkataan "Iron" dan percampuran bahasa dalam entry ni .. tapi penggunaan perkataan "Iron" lebih sinonim dalam bahasa pertuturan kita sehari-hari kan.... Harap dimaafkan ye cikgu bahasa,.. 😁😁😁

Klik Join & Subscribe Channel Telegram di bawah untuk ilmu dan info bermanfaat

Info Ibu Hamil & Bayi | Resepi Viral | Motivasi | Malaysia Blogger Influencer & Content Writer


Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. Guna perkataan iron atau seterika tak jadi masalah. Orang kira pun biasa panggil 'iron baju' kan?

    BalasPadam
  2. Kita terbalik. Saya lepas enam tahun guna philip dia jadi bunyi bising tapi memang sangat berbaloi beli. Kena hantar servis tapi tangguh. Sekarang guna iron Panasonic tu. Suka sebab kecil molek ada penutup tutup habuk.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ