3 Tips Beli Vitamin C Untuk Anak-anak

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


3 Tips Beli Vitamin C Untuk Anak-anak | Vitamin C untuk anak-anak banyak dipasaran. Memang bagus bagi anak makan sebab anak ni kadang bukan makan cukup nutrisi pun dengan makanan harian.


Tapi kalau nak belikan vitamin C kat anak... jom baca panduan ni.

3 Tips Beli Vitamin C Untuk Anak-anak


Bila beli vitamin C chewable atau gummy..

Sentiasa pastikan dari mana punca manis vitamin C itu. Adakah sumber:

1) Stevia
2) Gula alkohol : sorbitol/maltitol/xylitol
3) Glucose, sucrose atau fructose
4) Aspartame

Ada orang fikir, asal ada vitamin C...better daripada bagi gula-gula. At least ada lah khasiatnya kan?

Err..tak semestinya tuan puan.

Kita nak beri vitamin C, nak kena tengok label juga. Kita nak pilih vitamin C terbaik. Paling nilai untuk kos yang kita bayar.


1) Jika vitamin C bewarna putih, pulangkan kembali jika warna sudah sangat kuning atau coklat. Vitamin C mungkin sudah teroksida. Maksudnya dah takde kesan antioksida bagus lagi.

2) Pilih pemanis selamat seperti stevia. Elakkan gula tiruan seperti Aspartame. Jangan ambil vitamin C dos mengandungi sugar alkohol (sorbitol,maltitol dan semua tol lain) kerana boleh akibatkan kembung.

3) Pilih Vitamin C tanpa kandungan gula. Penting ni tuan-puan.

Vitamin C bersaing dengan gula untuk penyerapan dalam sel badan.."guna highway" Glut yang sama nak masuk badan.. Malah kajian saintifik menunjukkan gula tinggi menghalang penyerapan vitamin C.


Jadi kita risau, vitamin C kita nak bagi..gula pulak anak kita dapat..Dah la kita bagi banyak vitamin C time anak kita sakit kan.

Bayangkan..jumlah vitamin C dalam label bawah 👇
150mg+460mg = 610mg
Gula 1g = 1000mg

3 Tips Beli Vitamin C Untuk Anak-anak, vitamin c untuk kanak-kanak

Gula dalam vitamin C contoh ni hampir 2kali ganda kandungan vitamin C...agaknya mana yang banyak serap masuk badan kita?

Agaknya kita beli gula ke beli vitamin C?

Kredit : FB Hafiz Sulaiman

Tersedar dengan artikel doktor ni... Lepas ni kena berhati-hati lah dengan vitamin yang ada di pasaran.

Berlangganan update artikel terbaru via email:

2 Responses to "3 Tips Beli Vitamin C Untuk Anak-anak"

  1. saya belum ada anak tapi nice info. thanks sharing

    BalasPadam
  2. tak boleh pakai beli je kan, kene belek kandungan nya betul2

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel