GuidePedia

1
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Alhamdulillah Allah panjangkan usia masuk ke 10 akhir Ramadhan, maka bermula misi mencari lailatulQadr.

Nak dapatkan malam Lailatul Qadr, usahakan buat 14 amalan ini!


Susunan amalan untuk rujukan sepanjang 10 akhir Ramadhan.


  • 1. Solat sunat qabliyah Maghrib
  • 2. Solat Maghrib berjemaah
  • 3. Solat sunat ba'diyah Maghrib
  • 4. Solat sunat qabliyah Isya'
  • 5. Solat Isya' berjemaah
  • 6. Solat ba'diyah Isya'
  • 7. Solat terawikh berjemaah
  • 8. Solat witir berjemaah
  • 9. Bersedekah
  • 10. Baca AlQuran
  • 11. Banyakkan berdoa
  • 12. Qiamullail
  • - solat sunat tahajjud 2 rakaaat
  • - solat sunat taubat 2 rakaat
  • - solat sunat hajat 2 rakaat
  • - solat sunat tasbih (kalau mampu)
  • 13. Solat sunat qabliyah subuh
  • 14. Solat subuh berjemaah


Yang paling penting, bermujahadahlah! Semoga Allah berikan kekuatan dan mengurniakan kita lailatulQadr.

Kredit: Hj Jafri bin Abu Bakar Mahmoodi

Bagi MF sendiri, mencabar nak buat semua tu... Apa pun usahalah sedaya mungkin. Tak mampu nak buat semua, jangan tinggal semua. 

Jom kawan, mulai malam ni... kita cuba buat yang mana kita mampu buat... usahakanlah untuk buat. Lailatul Qadr itu lebih baik dari 1000 bulan. Kalau dapat malam tu, ibarat kita beribadah 1000 bulan yang kalau dikirakan menyamai 83 tahun lebih... Kita pun belum tentu hidup sampai usia tu kan.jadi beruntung sangat siapa yang dapat. 

Jomlah kita sama-sama usaha yang mana boleh. Insha Allah... selebihnya kita bermujahadahlah moga kita memperoleh Lailatul Qadr. 


Templak diri sendiri... 
Kalau buat kuih kau mampu kan.. tak kan nak solat lebih sikit pun berkira... 

Thanks for reading: Nak dapatkan malam Lailatul Qadr, usahakan buat 14 amalan ini!

Catat Ulasan

  1. Usaha sedaya mungkinkan sis.. mana tahu rezeki dapat bertemu lailatulQadr..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top