Trending : #10yearschallege

Trending : #10yearschallege
Penuh wall di Facebook dan Instagram dengan #10yearschallege.


Biasalah... Benda-benda camni memang orang suka tiru.. Cabaran yang dikatakan mencabar sangat ni kan...


10 Years Challenge ni kita cabaran untuk lihat perbezaan 10 tahun tentang diri sendiri. 


Jika nak kata cabaran untuk lihat perbezaan tu, bohong sangat kalau takde beza ye dak... 

MF juga sangatlah berbeza...

10 years challenge

#10yearschallege

Sepuluh tahun dulu... 

Tahun 2009... 

MF seorang pelajar Universiti...

Single dan hati telah dimiliki... Hujung tahun yang sama telah di risik dan diberi tanda. 

Tapi tetap berdikari sendiri...

Masa tu hanya reti bertudung bawal dah tudung labuh bulat. 

Berat masa tu kurus sangat... BMI pun underweight. 

Baju saiz XS. 

Dalam proses ambil lesen memandu. 

Menetap di Johor untuk menuntut ilmu. 

Tapi rasa seronok... Walaupun jauh dari keluarga... Masih menjaga tatasusila dan maruah keluarga.

Masa ni belum jadi blogger... 

10 years challenge

10 tahun kemudian... 

2019...

Dah jadi suri hati Mr. MAMA untuk tahun yang kesembilan. 

Dah jadi ibu kepada 4 anak... 

Dah 8 tahun jadi tenaga pendidik di sebuah sekolah menengah. 

Dah 2 buah sekolah pernah memberi khidmat. 

Berat pun dah bertambah... BMI dah normal. 

Baju dah pakai saiz M.

Dah jadi pemandu wanita solo. Teman setia Vivi. 

Yang masih sama..menetap di Johor untuk memberi ilmu... 

Sekarang dah jadi blogger separuh masa... Dah 5 Tahun jadi blogger yang lebih serius... 

Itu je kot yang boleh MF nampak perbezaan untuk #10yearschallege.


Bagus cabaran begini... Dan jangan lupa.. Cabar diri juga...


Selama 10 ni...

 Adakah iman kita makin bertambah baik?

Adakah pakaian kita bertambah elok dan mengikut syariat?

Adakah ibadah kita bertambah hebat. 

Adakah akhlak kita mengikut sunnah?

Kita seimbang... Aspek fizikal... Dan juga spiritual... Jika semakin cantik rupanya paras.. Akhlak juga biarlah seiring cantik... 

Jika kurang teruskan untuk jadi lebih baik untuk 10 tahun akan datang jika dipanjangkan umur... Insha Allah... 

Dan paling penting... Semoga sepanjang 10 tahun itu... Allah redha dengan apa yang kita buat... Insha Allah... 

Share This :
Maria Firdz

Maria Firdz: Teacher, Housewife to Mr.Firdz, Mom to 3 daughters and 1 son | Lifestyle blogger, Like to sharing everything and usefull info to all of you.For any collaboration please email: myfirdaussy@gmail.com

avatar

Byk juga perbezaan dlm 10 tahun.. rupanya kecil aje Maria Ni size m aje

Delete 1/17/2019 11:15 PG
avatar

alhamdulillah banyak dah berubah ye kak. dah normal weight, keluarga dah bertambah. :)

kita pun nak buat juga la entry mcm ni

Delete 1/17/2019 11:42 PG
avatar

Wahh.. cunlah.. kereta makin upgrade :)

http://www.imaginasiklasik.com/

Delete 1/17/2019 1:23 PTG
avatar

Alhamdulilah semoga semakin meningkat usia semakin banyak manfaat yang dapat kita beri buat bekalan

Delete 1/17/2019 4:37 PTG
avatar

Usia pun makin bertambah..

Delete 1/18/2019 4:47 PTG
Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^