div id='header-inner'>

Jom Pi Pasar!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Jom Pi Pasar! | Pasar satu tempat yang memang wajib pergi setiap minggu… Sumber utama tu nak dapatkan bahan basah yang segar dan murah selain di Pasar Malam.

Masa MF dok di KL dulu, selalu dapatkan bahan basah setiap minggu di Pasar Tani dan Pasar Pagi di Danau Kota.

Best pergi situ sebab banyak pilihan barangan basah dan barangnya pun segar-segar.

Sekali pergi pasar memang tak sah kalau tak cecah RM100…
Paling tidak pun RM50 la.. tu pun dapat la, ikan sejenis dengan ayam seekor.
Cukup la buat lauk seminggu kalau keluarga MF yang tak besar mana,

Tapi kalau keluarga yang anaknya ramai… memang makan bercatu la kan… kesian kat anak-anak yang nak membesar, tak cukup zat kalau tak cukup makan…

Mahal beb, barang keperluan dapur sekarang.
Kadang teringin nak beli ikan yang sedap sikit, tapi mampu tengok je la. Kecuali time dapat bonus ke, waktu tu la merasa makan sedap sikit.

Tapi sekarang ni, untung sangat warga KL,
Dah ada program “Jom Pi Pasar”.

Jom Pi Pasar!

Jom Pi Pasar!

Dalam program 'Jom Pi Pasar', setiap bulan 150 pengunjung di pasar terpilih akan menerima kupon RM20 untuk mendapatkan barangan keperluan mereka.

Jom Pi Pasar!

Best kan… walaupun RM20 je, macam-macam boleh beli tu kat pasar.
Kalau sayur dah macam-macam jenis dah. Boleh diet sihat setiap minggu macam ni.

Tujuan program ni nak membantu meringankan bebanan kos sara hidup.

Selain tu, cara begini dengan harapan peniaga dapat la kurangkan harga untuk meringankan beban orang yang kurang mampu ni dan tak fikir untung semata-mata.

Bestkan program ni… Jimat banyak tu kalau seminggu RM20, sebulan dah RM80 dah dapat jimat dengan program “Jom Pi Pasar” ni…

Bagus sangat dah tu… harap program ni berterusan la kat Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur)… dapat bantu ringankan golongan miskin dan sederhana di Kuala Lumpur.

Dan program sebegini patut juga diperluaskan di seluruh Negara, terutama yang tinggal di kawasan Bandar macam kat Johor Bahru, Pulau Pinang, Ipoh, Alor Setar….

Sebab satu Malaysia ada Pasar Tani dan Pasar Pagi…


Hasil di pasar pagi semalam suami beli.... beli camni pun dah cecah RM60 lebih dah ni...
Untung betul kalau ada kupon tu, dapat save RM20 kan... 


P/S: Bestnya kalau program ni ada kat Johor juga…huhu… jimat belanja dapur setiap minggu, tambah MF sekarang tinggal kat kawasan kampong dan felda, jauh dari Bandar, memang barangan basah memang harganya mahal berbanding kat pasaraya… Best kalau program ni ada kat negeri lain juga. 

Gambar: ihsan Google

Catat Komen

38 Ulasan

  1. Betul tu kak maria. Untung orang yang dapat bantuan RM20 tu. Walaupun nampak macam sikit membantu jugak kan. Harap boleh diteruskan :)

    BalasPadam
  2. Saya jarang ke pasar.selalu beli kat tesco jer sebab tesco dpn ofis.beli pun sikit2.tp ada kswan cakap kdg2 harga kat tesco lg murah drp pasar

    BalasPadam
  3. Kan.. Nmpk kecik je amount rm20 tu tpi klu dpt, ada gak diskaun sikit..

    BalasPadam
  4. Selain meringankan beban, program mcm nu melatih kita berbelanja dgn bijak juga kan.. :)

    Ye lah RM20 nampak sikit tapi kalau digunakan utk keperluan, InsyaAllah banyak dah ringan..

    ...

    BalasPadam
  5. Program sebegini mmg patut diteruskan. Bak kata org kecil tapak tgn, pdg bola hamba tadakan. Walaupun rm20 tp ia sgt meringankan bebab lebih2 lagi utk keluarga yg kurang berkemampuan ..

    BalasPadam
  6. Betul sangat. Kalau pergi pasar tak cecah RM100 memang tak sah. Bagus ada program macam ni, walaupun RM20.00 boleh beli macam-macam

    BalasPadam
  7. Untung warga KL dpt inisiatif ni kan

    BalasPadam
  8. Best juga sekiranya dipanjangkan ke selangor. Memang membantu utk beli barang keperluan harian

    BalasPadam
  9. Harap dapat panjangkan program ni ke kawasan luar bandar juga. Musim2 hujan begini, oramg kampung lah yang ramai terputus bekalan makanan

    BalasPadam
  10. Bagus la dapat ringankn beban rakyat 👍

    BalasPadam
  11. Bru thu program ni... Bgus jugak ya.. blh la ringankan beban bg mereka yg memerlukan

    BalasPadam
  12. Alhamdulillah. Dapat meringankan sedikit bebanan rakyat.

    BalasPadam
  13. RM20 boleh juga berjimat kalau dapat kupon ni kan

    BalasPadam
  14. Beli ikan sekilo pun lepas nie. Hihihi.. Rezeki

    BalasPadam
  15. bantuan RM20 tu sikit ja tp bsr bg mereka yg memerlukan

    BalasPadam
  16. ooo ada ek, tak tau akak psl nih....
    tp nya jgn time nk pilihanraya je... lps2 tu lupa....
    bg akak biarlah utk org yg betul2 memerlukan....
    mcm kita yg kerja nih yg rasa ada pendapatan ttp bulan2 n mencukupi, tak perlu amik kot
    bg pd yg betul2 memerlukan....

    BalasPadam
  17. boleh borong sayur banyak2 ni ...

    BalasPadam
  18. bagusnya bila ada yang cakna dan prihatin untuk bantu

    BalasPadam
  19. Alhamdulillaj..RM20 pun dah syukur jugak tu

    BalasPadam
  20. uish banyak jugak pilihan barang dapur kat sini kan

    BalasPadam
  21. Rm20? Wow! Sejak bila ada program ni?

    BalasPadam
  22. Zaza mmg suka pergi pasar.. Sbb sayur2 semua segar je.. Mcm2 ada.btw... .beruntung mereka yg dpt bantuan ni.. :)

    BalasPadam
  23. Betul-betul betul, sokong kempen jom pegi pasar ni... at least kita membantu peniaga-peniaga kecil.

    BalasPadam
  24. Dengan ekonomi sekarang nih kan kalau dapat jimat RM20 tuh memang sangat bagus kan. bagusnya bila program2 macam ni dilaksanakan

    BalasPadam
  25. Bagusnyaa ada bantuan macam ni, rm 20 pun banyak benda boleh beli.

    BalasPadam
  26. Segar sayur dengan ikan kat pasar, dapat kupon RM20, lagi segar nak membeli.... :)

    BalasPadam
  27. Kalau p pasar 1ari belanja rm20 dah bole saving kn.

    BalasPadam
  28. Marsha suka pi pasar beli daging...segar je

    BalasPadam
  29. kan? patut kena pelruaskan ke negeri lain.. tpi skrg beruntung org KL.. de bantuan sebegini.

    BalasPadam
  30. RM 20 pada sesetengah org tak memberi kesan, tapi bagi sesetengah insan amat besar nilainya

    BalasPadam
  31. Usaha murni Kementerian Wilayah Persekutuan perlu diteruskan demi kesejahteraan orang ramai.

    BalasPadam
  32. Dah lama tak pergi pasar. Selalunya dulu ikut mama auni pergi. Memang excited kalau pergi pasar dan tengok barang basah. Best ada kupon rm20, berbaloi dan jimat :)

    BalasPadam
  33. betul la.. sekali pergi pasar basah paling2 habis RM50.. hehehee.. :)

    ...

    BalasPadam
  34. wau..boleh beli lebih lagi la barang kat pasar tu

    BalasPadam
  35. RM20 tu besar nilainya bagi orang yang kurang berkemampuan.

    BalasPadam
  36. Jommm. Alangkah best kalau kat negeri lain pun buat macam ni jugak

    BalasPadam
  37. Nampak je camtu tapi cukup bernilai Rm20 tu

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)