div id='header-inner'>

Cara Paling Berkesan Hilangkan Stress

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Cara Paling Berkesan Hilangkan Stress | Stress betul minggu lepas... Kerja banyak sangat... Sampai balik rumah dan tidur fikirkan kerja... Teruk sangat rasanya tahap stress ni...

Puas fikir... Camne nak hilangkan stress yang melanda... Puas juga berzikir... Tapi tak reda sangat....

Tertiba teringatkan zikir yang MF selalu pasang dan dengar kat rumah... Biasa anak-anak MF dengar hingga diorang pun hafal dah...


Zikir terapi stress ini MF dapat dari YouTube je...

Ini alunan zikirnya...

Cara Paling Berkesan Hilangkan Stress



Sedapkan... Rasa relax sebab ada background music yang mendamaikan... Rasa tenang dan damai je... MF pasang dalam kereta ketika memandu... Alhamdulillah... Tenang rasa dan cepat reda stress...

Zikir penawar mujarab untuk hilang stress tapi kena tau gunanya zikir tu tepat pada tempatnya... Insya Allah lebih berkesan...

Selain terapi zikir Hasbi Rabbi ni... Ada juga cara lain untuk redakan stress dengan berkesan.

Cara Paling Berkesan Hilangkan Stress
Cara Paling Berkesan Hilangkan Stress

TIP SEHARIAN MENANGANI STRESS

1. Belajar menangani stress 

Kemarahan adalah satu masalah utama emosi akibat stress dialami oleh semua orang sama ada di rumah, sekolah atau tempat kerja, apabila keterlaluan, berpanjangan dan anda tidak ada kemampuan daya tindak akan membawa kepada kemarahan

Apa yang harus anda lakukan apabila marah?

• Menyedari yang anda sedang marah.. katakan“ Saya sedang marah!”
• Bertenang..kira hingga sepuluh tarik nafas panjang dan mengucap.
• Kenal pasti kenapa anda marah.
• Cuba dengar penjelasan orang lain.
• Jangan berkata sesuatu untuk menyakitkan hati atau menghukum orang lain.
• Anda perlu beredar jika tidak dapat mengawal kemarahan.
• Berbincang dengan orang lain jika tidak mampu mengendalikan kemarahan.
• Membiasakan  diri memaafkan dan menerima kenyataan bahawa  manusia juga melakukan kesalahan


Cara mengurangkan kemungkinan untuk marah:

• Berfikir secara positif.
• Jangan salahkan orang lain apabila berlaku kesilapan
• Belajar menyukai diri sendiri
• Belajar bertenang
• Adakan hobi
• Luangkan masa untuk keluarga, kerja dan beriadah.
• Dapatkan tidur yang cukup.
• Dapatkan  teman yang sesuai untuk meluahkan masalah.
• Bersifat tegas/ asertif.
• Tetapkan matlamat yang realistik untuk diri anda.

Sumber: Bahagian Pendidikan Kesihatan KKM

Marah menyebabkan stress... Cara nak hilangkan marah mengikut Islam ialah...
Jika kita marah dalam keadaan berdiri, kita duduk... Jika marah duduk, kita kena berbaring... Jika tak hilang juga... Ambil wuduk dan baca Ta'awuz, iaitu أعوذ بالله من الشيطان الرجيم.

Moga dipermudahkan urusan kita seharian agar kita bebas stress setiap hari... Bangun pagi happy happy insha Allah... Sepanjang hari akan happy.... 

Catat Komen

3 Ulasan

  1. betul betul. bila marah, the best way is diam sekejap. tarik nafas. cuba tenangkan diri. and cuba keluar dari situasi 'panas' tu kejap. distract dengan buat hal lain yang boleh calm down kan kita :)

    BalasPadam
  2. mmg klau tgh marah kena tennag kan diri kejap.. sbb bila kita dlm amarah mmg macam2 boleh terjadi..

    BalasPadam
  3. Btoiii sgt 😊 tarik nafas hembus hihi

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)