div id='header-inner'>

9 Tips Mudah Kurangkan Resdung

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


9 Tips Mudah Kurangkan Resdung | Resdung memang merimaskan. Orang yang ada resdung kena banyak pantang kalau tak nak resdung. MF sendiri pantang makan untuk elak resdung. Pantang lah sebab kalau sekali kena resdung sekali dengan asma kena.

Memang teruk juga... Resdung dalam istilah perubatan disebut sinus. Ubat resdung takde tapi boleh kurangkan dan redakan resdung dengan ubatan moden.

Kalau pergi klinik doktor akan bagi ubat selesema warna kuning. Lepas makan confirm mengantuk. Kuat betul ubat tu. Tapi sejak lepas kahwin, jarang kena resdung sebab kawal punca resdung.

Mencegah lebih baik dari mengubati kan. Ada 9 tips untuk elak penyakit resdung di rumah. Ikuti perkongsian dari Dr Ezairy yang merupakan doktor hidung, tekak dan telinga.

9 Tips Mudah Kurangkan Resdung

9 Tips Mudah Kurangkan Resdung


Nak tahu macam mana untuk kurangkan masalah resdung di rumah?

'Do and don't' untuk anda yang mengalami resdung.

1.Persekitaran baik

Create suasana nyaman dan kondusif di dalam rumah. Jika cuaca tidak elok di luar rumah, berdebu contohnya, berada di dalam rumah adalah langkah paling baik. Merokok tak boleh!

2.'Warm compression'

Anda boleh buat sendiri di rumah. Basahkan kain bersih, perah dan letak di dahi dan kawasan muka anda. Ia akan mengurangkan kesakitan pada muka dan membuka rongga-rongga bukaan sinus ke hidung.


3.Cuci hidung 'nasal douching'

Teknik ni biasanya akan diajar oleh doktor ENT apabila anda mendapat follow up bersama kami. Pastikan anda menggunakan air yang bersih atau air yang telah dimasak. Masukkan air ke hidung, biar ia keluar melalui mulut.

4.Air yang cukup

'Stay hydrated'. Air yang cukup di dalam tubuh penting untuk sistem tubuh kita. Minum air panas dapat membantu mengurangkan ketidakselesaan pada hidung. Boleh cuba di rumah!

5.Don't fly!

Sekiranya anda sedang mengalami jangkitan sinusitis, seeloknya cuba elakkan penerbangan. Kalau boleh. Kalau memang tugas tak mengapa. Kenapa? Jangkitan sinusitis akan menyebabkan anda mengalami sakit telinga ketika kapal terbang sedang berlepas. Jika terpaksa apa perlu buat? Sediakan apa-apa makanan untuk dikunyah atau dimakan, minuman pun boleh. Ini akan membantu anda di dalam kapal terbang.

6.Ubat semestinya

Apabila anda jumpa doktor, setelah menerima nasihat daripada doktor, anda akan diberi ubat. Ini sudah semestinya akan membantu anda mengurangkan simptom yang dialami seperti sakit pada muka, dan juga masalah lain pada hidung.

7.Jangan tergesa-gesa ke kolam

Bagi anda yang gemar aktiviti air. Berenang dan berkelah contohnya. Cuba seboleh-bolehnya pastikan jangkitan sinusitis anda benar-benar sembuh baru lakukan aktiviti tersebut. Ini bagi mengelakkan jangkitan sinus lewat sembuh, bahkan menjadi bertambah teruk.

8.Senaman riadah dan aktiviti luar

Perkara terakhir ini khusus untuk anda yang kerap melakukan aktiviti luar. Anda perlu berhati-hati juga kerana serangan sinusitis selalunya akan menyebabkan gejala sakit muka dan kepala. Elakkan aktiviti yang berat. Cukuplah sekadar berjalan, bersiar-siar dan aktiviti ringan.

9. Kurangkan debu dalam rumah

Dalam rumah sendiri, kalau boleh elakkan penggunaan karpet yang berbulu. Haiwan peliharaan seperti kucing juga menyebabkan alahan hidung bertambah teruk.

Nak tip lagi? Jumpa doktor ya, lakukan pemeriksaan. Kami akan cerita satu persatu lebih detail setelah pemeriksaan dilakukan.

Siapa ada pengalaman alami resdung atau sinusitis kat sini?

Dr. Ezairy M.Sallih
#doktorhidungtelingatekak
Sila #SHARE artikel ini kepada semua yang anda sayang. Moga kesihatan sentiasa bersama kita semua.

Sumber: Facebook Dr. Ezairy M.Sallih

Memang MF amalkan 9 tips ni di rumah. Selain pantang makan makanan tertentu yang boleh mencetuskan sakit resdung dari berulang. Selain tu, MF ada juga amalkan VCO bila kena resdung... Dapat la kurangkan dari jadi lebih teruk. 

Catat Komen

0 Ulasan