Hukum Kongsi Mesin Basuh Dengan Non-Muslim di Kedai Dobi

Maria Firdz
2
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Hukum Kongsi Mesin Basuh Dengan Non-Muslim di Kedai Dobi | Baru-baru kecoh pasal kedai dobi di Johor sebab mengkhususkan hanya untuk pengguna Muslim... 

Kes ini mencetuskan kecoh dan pergaduhan keyboard di Media Sosial... 

Ada yang setuju dengan tindakan tauke dobi tersebut, ada juga yang sebaliknya... 

Dari sudut positif, tauke dobi tersebut menjaga kesucian dan keyakinan umat Islam yang pentingkan kebersihan... Tapi dari sudut negatif akan mencetuskan perpecahan dalam kalangan masyarakat yang berlainan agama dan seolah menunjukkan Islam ni terlalu rasis... 

Apa pun apa pula dari sudut pandangan hukum syarak? 

Sumber : Google image HUKUM MENGGUNAKAN MESIN BASUH YANG SAMA DENGAN NON-MUSLIM?Assalamualaikum Dr. Ustaz Rozaimi. Kalau tidak keberatan, saya ingin bertanyakan soalan yg bukan berkaitan hadis. Tapi ingin dapatkan kepastian, apakah hukum berkongsi menggunakan mesin basuh pakaian bersama dengan non muslim...bukan berkongsi basuh pakaian bersama, tapi hanya mesin basuh yg sama sahaja. Baru baru ni ada kenalan saya mengatakan ianya tidak boleh digunakan. Memandangkan saya di luar negara, sy sentiasa menggunakan mesin basuh tersebut..timbul rasa was2 dalam hati...adakah pakaian2 tersebut boleh dibawa solat?

Jawapan:
Waalaikumussalam wbt.

1- Kami telah membaca mesej panjang yang tersebar itu. Ia satu mesej yang tidak patut disebarkan dan sesungguhnya ia menimbulkan kegelisahan dan was-was yang banyak kepada umat Islam.

2- Hukum asal sesuatu adalah suci. Ia kekal suci selagi mana tiada bukti menunjukkan ia bernajis. Maka begitu jugalah mesin basuh ini, ia kekal suci kecuali terdapat bukti jelas menunjukkan ia tidak suci.

3- Andaian-andaian non-Muslim sentuh anjing, babi, berak tak basuh, kesan darah haidh etc etc adalah andaian-andaian semata-mata. Ia tidak mengubah status quo sesuatu iaitu ia suci. Andaian dan syak wasangka tidak boleh mengubah status asal sesuatu benda iaitu suci.

Kaedah feqh menyatakan: Keyakinan tidak dihilangkan dengan syak.

Disebabkan sikap suka berlebih-lebihan beginilah nanti timbul isu: Boleh ke salam dengan non-Muslim sebab boleh jadi mereka pegang anjing, babi. Nanti jangan sampai ada mualaf tidak benarkan ibu bapa yang bukan Muslim cium pipi mereka atas alasan sebab mak ayah makan khinzir, minum arak etc. Adakah ini Islam yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w.

4- Sikap memberat-beratkan sehingga begini adalah sikap melampaui batas yang bercanggah dengan ajaran Islam.

فَسَدِّدُوا وَقَارِبُوا وَأَبْشِرُوا، وَاسْتَعِينُوا بِالْغَدْوَةِ وَالرَّوْحَةِ وَشَىْءٍ مِنَ الدُّلْجَةِ ‏"‏‏.‏
Daripada Abu Hurairah radiallahu 'anhu, daripada Nabi sallallahu 'alaihi wa sallam, baginda bersabda: Sesungguhnya agama ini mudah. Tidaklah sama sekali seseorang memberat-beratkan urusan agama melainkan ia akan menewaskannya. Lakukan dengan cara yang betul, lakukan semampu mungkin, dan bergembiralah. Mohonlah pertolongan pada waktu pagi, petang dan sebahagian malam. [Sahih al-Bukhari, Kitab al-Iman, no: 39].

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏ "‏ هَلَكَ الْمُتَنَطِّعُونَ ‏"‏ ‏.‏ قَالَهَا ثَلاَثًا ‏.‏
Daripada Abdullah bin Mas’ud radiallahu 'anhu, Nabi sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda: Binasalah orang yang melampau. Baginda menyebutnya 3 kali. [Sahih Muslim, Kitab al-Ilm, no: 2670].

5- Penulis mesej itu jelas bukanlah orang yang faham tentang hukum-hakam feqh. Jauhilah daripada menyebarkan mesej-mesej tanpa asas sebegitu. Bertaubatlah daripada mengeluarkan fatwa hukum-hakam tanpa ilmu kerana ia bukan sahaja menyesatkan diri sendiri, bahkan menyesatkan dan menimbulkan kegelisahan kepada orang ramai.

Wallahua'lam.

Sumber: -ADMIN-Page Dr. Ustaz Rozaimi Ramle - Hadith (Telegram channel) 


Jadi, tak perlu nak pertikaikan sampai tahap melampau...

Cuma dari sudut, MF dapat lihat ada segelintir non-Muslim kurang peka dengan faktor najis mughallazah ni... Membawa anjing ke dobi, anjing duduk di atas tempat duduk di kedai dobi membuatkan tauke kedai dobi membuka kedai dobi khas untuk pengguna Islam.

Apa pun.. Jika sekadar berkongsi mesin basuh jelas seperti Dr. Rozaimi di atas. 

Catat Ulasan

2Ulasan

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

  1. terima kasih kak, terjawab segala kemuskilan. saya pun pengguna tegar selfservice dobi ni :D

    BalasPadam
  2. Itu la,.. Semakin kita maju teknologi sepatutnya pemikiran kita semakin berkembang tapi sebaliknya ramai yang menjadi semakin mundur dan orthodox. Terlalu ramai ang ingin bergelar ustaz dan ustazah segera. Cari info dalam Facebook Google terus buat hukum sendiri. Ustaz ang belajar pindok atau pergi belajar di Mesir bertahun-tahun masih tak berani buat hukum, tapi mereka yang bergelar ustaz/ustazah google ni dah heboh keluarkan fatwa dan hukum.

    BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !