Cara Hentikan Video Autoplay di Facebook

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Cara Hentikan Video Autoplay di Facebook | Rimas pula bila buka Facebook tapi video di Facebook terus play sendiri... Tanpa kita tekan button play...

Sekarang banyak iklan secara video, video tutorial, video viral semua play sendiri..

Mengganggu satu sebab ada suara... Yang kedua... Data cepat habis la... Video yang dimainkan banyak makan data... Jadi kena setting supaya video tu tak Autoplay.... Kalau kita nak tengok baru kita tekan button play.

Tak susah pun caranya.. Di mobile apps aje...

Lihat aje gambar yang MF lampirkan ni...


1. Klik pada garis dihujung apps tu.. Seperti yang MF bulatkan dengan bulat merah tu.. 



2. Scroll ke bawah hingga jumpa Apps Setting, klik Apps Settings



3. Klik atau off kan videos in News Feed start with sound. 
4. Kemudian, klik pula pada Auto-play



5. Klik pada Never Auto-play Videos


SIAP! 

Mudah je kan.. Kalau kat desktop, sama juga... Klik aje pada setting dan cari video setting.. 

Selamat dah data kita dari terbuang dek video yang play sendiri tanpa kita nak tengok pun...

Kadang video ntah pape kan lalu kat wall facebook kita... Video baik Takpe... Kalau video mengerikan dah trauma pula jadinya... Jadi, penting juga setting hentikan video Autoplay ni... Selain untuk selamatkan data, selamat juga emosi kita... 

Berlangganan update artikel terbaru via email:

3 Responses to "Cara Hentikan Video Autoplay di Facebook "

  1. post yang bermanfaat untuk aku, baru tukar setting sebab video-video autoplay ni la yang buat tablet jadi tersedu-sedu

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel