AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)
Ayam Panggang Ala Kenny Rogers

Bahaya juga hadap Facebook lama-lama... Tambah pula jumpa kawan kaki Share resepi... Memang habis diet la kata orang... Tapi MF tak de nak diet-diet jadi tak fikir sangat.. Asal rasa nak makan buat aje...  Tambah pula kalau jumpa resepi Best...

Baru ni,  scroll Facebook jumpa resepi ayam panggang...  Tengok resepinya tak susah mana... Dan memang menarik...

Resepi ni dicetuskan oleh seorang guru dengan gelaran nama di Facebook Otai Malaya.... Memang Otai betul... Dia memang suka masak kot... Sebab kat wall dia memang banyak menu masakan...bini dia request je nak makan apa... Untung bini dia kan... Haha.... Takpe... Itu laki dia... Meh kita menguntungkan laki kita pula sebab dapat bini rajin masak kan...

Jadi, sebab bahan tak banyak... Terus la suamiku mencari bahan tambahan yang takde kat rumah iaitu serai dan ayam serta aluminium foil... Yang lain-lain memang dah ada bahannya kat rumah...


Bahan-bahan

Seekor ayam (anggaran berat 1.5kg)
7 ulas bawang putih
3 batang serai
2 inci halia
4 sudu lada hitam (ditumbuk)
1 kuib pati ayam
4 sudu sos tiram
4 sudu madu
4 sudu minyak zaitun
1 sudu garam
2 sudu kicap manis pedas mahsuri (ini MF tambah sendiri)

Cara membuatnya :
Ayam basuh bersih.

Kisarkan halus serai, halia, bawang putih, minyak zaitun dan kiub pati ayam bersama dengan sedikit air.

Gaulkan bahan kisar dengan madu, sos tiram, garam, kicap dan lada hitam. Gaul sebati...

Kemudian lumurkan pada ayam sekata.

Wrap kan dengan plastik wrapping dan perap semalaman...  Kalau dah rasa tak tahan sangat nak makan peraplah minimum 4 jam... Tapi lagi lama lagi bagus...

Lepas perap, bakar dalam oven dengan suhu 200'c selama 35 hingga 50 minit bergantung kepada oven masing-masing... Sebelum bakar tu panaskan oven selama 15 minit dulu...

Habis bakar dalam 40 minit pertama tu boleh keluarkan dan sapu majerin atau planta dan sambung bakar lagi 10 minit.

Memang sedap ayam panggang ni...rasa memang ala Kenny Rogers... Memang sesuai la bagi MF yang dah memang jauh dari bandar ni nak makan ayam panggang...

Puas la sesekali buat macam ni kan... Tapi bagi penduduk di area Kupang - Baling...  Boleh nikmati ayam panggang murah di tepi jalan dekat dengan Taman Bemban... Boleh baca Review MF di sini..

Terima kasih Otai Malaya yang kongsi resepi memang sedap melekat... Suami MF kata lagi sedap dari Kenny Rogers...  Hehe..

Catat Ulasan

3 Ulasan

  1. kita pun suka buat ayam ala kenny rogers ni kat rumah hehehe

    BalasPadam
  2. sedapnyaaa ayam panggang tu. fevret ni! hehe

    BalasPadam
  3. Assalam , ermmm sedap sedap ! nak buat kena rajin je

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^