div id='header-inner'>

JOM BELAJAR CARA PARKING KERETA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Parking kereta satu benda yang agak melemahkan terutama bagi kaum wanita... Banyak MF jumpa orang perempuan ni, kalau parking, aduhai..suka hati saja... senget lah, dan makan ruang parking kereta lain... lelaki pun ada juga, tapi kaum wanita lebih lagi...

Jadi, jom belajar cara parking kereta supaya tak menyusahkan orang lain...

PARKIR BERJAJAR 
.
Gunakan lampu signal ketika nak parking di tempat yang dituju.
Setelah keadaan lengang. pastikan tidak ada yang melintas.

Step 1: Terus ke depan, Step 2: Kemudian reverse ke belakang.

MF suka parking cara ni, masuk dari belakang, sebab lebih senang dan memudahkan nak keluar berbanding masuk dari depan. 



PARKIR SERONG / MIRING
.
Gunakan lampu signal ketika nak parking kat tempat yang dituju.
Pastikan tidak ada yang melintas.

Parking jenis ni pun lebih mudah... Tapi bila serong macam ni, tak kisah nak masuk dari depan atau belakang... sebab senang nak keluar nanti...


PARKIR PARALEL

STEP 1
Parkir paralel adalah posisi parkir yang dianggap susah untuk melakukannya oleh sebahagian orang. Perlu trik khusus dan latihan untuk dapat melakukannya dengan lancar dan baik.

Perkirakan bahawa ruang untuk parkir lebih besar dari ukuran panjang mobil kita, majukan kereta hingga sejajar dengan mobil yang parkir tersebut.

Pastikan ada jarak kira-kira satu meter dari kereta yang parkir dengan kereta kita.

STEP 2
Masukkan dari belakang/reverse (R), kemudian putar stereng ke sisi arah tempat parkir.
Mundurkan perlahan.. Perhatikan sudut bahagian belakang kereta yang parkir.

STEP 3
Ketika posisi kereta sudah miring /diagonal 45 darjah, luruskan stereng sambil mundur perlahan.

STEP 4
Ketika hampir mendekati petak parkir, putar balik  stereng ke arah luar, sambil mundur perlahan.

STEP 5
Tukar gear 1 atau D (untuk transmisi automatik), belokkan stereng ke sisi dalam untuk meluruskan posisi kereta.

STEP 6
Bila perlu.. mundurkan kembali keret hingga antara kereta depan dan kereta belakang sama jaraknya.

Step ini diajar masa latihan nak ambil lesen memandu... tapi jarang kita praktikkan. 


PARKIR DI TANJAKAN/BUKIT DALAM KEADAAN MENDONGAK

Jangan anggap remeh parkir di tanjakan, kemungkinan brek tangan bermasalah boleh terjadi pada kenderaan kita. Agar kereta tidak meluncur ke tengah jalan, maka ikuti tips ini:
.
Pusing stereng dan belokkan, tidak perlu hingga mentok, sehingga aman untuk power steering system yang masih menggunakan fluida/hidrolik (oli power steering).


PARKIR DI BUKIT DALAM KEADAAN MENURUN

Sama seperti parkir di turunan, kemungkinan brek tangan bermasalah boleh terjadi pada kereta kita. Agar kereta tidak meluncur ke tengah jalan, maka ikuti tips ini.

Pusing stereng dan belokkan, tidak perlu hingga mentok, sehingga aman untuk power steering system yang masih menggunakan fluida /hidrolik (oli power steering).

Lagi satu tipsnya, kalau kereta manual, biasanya suami MF masukkan gear 1 selepas matikan enjin, kemudian lock stereng... 


Semoga tips ni berguna untuk kita praktikkan... 



Sumber gambar: Facebook

Catat Komen

4 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)