Yang Terkini

11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar! | Bil eletrik naik je... Dah ikut nasihat, cabut plug bagai, tapi tak banyak berubah pun... Apa silapnya??? Haaahhh... Jom semak, mungkin kita ada buat 11 kesilapan ni dan ini juga punca bil kita melambung.


1. Seterika baju

11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Lepas ni kena rajinkan diri gosok baju seminggu sekali... Dulu rajin buat camni, tapi sejak pindah ni kan.. hadoii.. bercinta nak menggosok baju.. kalau boleh nak cari baju dan tudung yang tak perlu digosok.

2. Pemanas air


11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Bagus rupanya pasang pemanas air ni.. MF tak pasang lagi.. mungkin lepas ni boleh pasang... tak payah masak air panas lagi...


3. Air-Cond 


11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Sekarang dah kurang panas waktu malam... jadi kurang dah pasang air cond... pasang bila perlu sahaja.

4. Peralatan elektrik yang tak diiktiraf


11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Nak beli barang elektrik pastikan ada pelekat ni... Lebih jimat wang dan jimat poket.


5. Lampu

11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Boleh pasang juga ni.. untuk lebih jimat kan... tapi jika perlu, jika tak perlu tak payah pasang.


6. Tingkap atau pintu terbuka ketika pasang air-cond

11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Jangan biarkan pintu terbuka semasa air cond terpasang. 


7. Tak servis air-cond

11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Selalulah servis air cond untuk lebih jimat dan lebih sejuk


8. Peti sejuk dekat dengan dapur


11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Yang ni kadang terlepas pandang... Jangan kongsikan plug soket peti sejuk dengan lain.. nanti peti sejuk jadi panas diluarnya..terutama, jangan kongsikan dengan periuk nasi atau pemanas air. 


9. Makanan dalam Peti Sejuk Tidak Tersusun

11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
OK!,kita kemas peti sejuk ye... hehe

10. Lampu terpasang 24jam


11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Wah... bagus juga pasang lampu ada masa ni kan... 

11 Punca Bil Eletrik Melambung Tanpa Kita Sedar!
Yang ni masalah sikit... Rumah jenis teres ni kan... kiri kanan terkepit ditengah... cerah tapi tak banyak.. depan dan belakang aje lah yang boleh cerah pun... tengah rumah kena pasang lampu juga..

11 tips ni dikongsikan oleh TNB Careline... Sekarang ni, cuba control juga penggunaan elektrik... antranya, cabut plug yang tak guna, pilih mentol yang jimat elektrik dan cas handphone jika betul-betul dah habis je... dan cepat-cepat tutup plug bila dah penuh... 

Catat Ulasan

4 Ulasan

  1. Nice tips. Boleh cuba amalkan lepas ni. Bil naik je sekarang ni memandangkan musim panas sekarang ni..

    BalasPadam
  2. Tip yang amat berguna. Thanks for sharing

    BalasPadam
  3. hmmm baru semlm dpt bil tnb
    da lebih rm250!!!
    makin tinggi sedangkan penggunaan biasa.
    and time weekdays, mlm saje.
    tak tau la nak komen pe MF.
    semua tips mcm da buat.
    el nino pun mcm da over. sini ujan selang sehari, alhamdulillah :)
    dari kira kira aida dgn few months' bills, memang mungkin benar tariff elektrik dinaikkan tanpa sedar.
    ntah la...

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ