div id='header-inner'>

5 Sebab Perlu Balik Kerja 'On Time'

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Kerja... Kerja... Kerja..
Tak habis dengan kerja..

Suka buat over time???
Kalau kerja swasta... Over time akan dibayar...
Tapi kalau kerja kerajaan...
Over time itu tak termaktub dalam gaji... Gaji memang tetap segitulah... Tak lebih tapi ada kala berkurang...

Jadi, MF sebagai penjawat awam... Memang balik kerja "on time" jika dulu sekolah petang... Masuk tengah hari... Jam 6.45 tepat tumb print untuk keluar...

Sekarang ni... Sekolah pagi... Masuk jam 7 pagi.. Balik tak tentu masa... Paling awal pukul dua.. Kalau meeting dan aktiviti kokurikulum disebelah petang hampir jam 5 petang baru balik...

Sebenarnya tak de waktu spesifik yang tetap bagi seorang guru.. Melainkan jawatan penjawat awam yang lain memang tetap jam 8-5.

Tapi apa pun..  Ada sebab kena balik on time..
MF tak tahu siapa buat qoute ni... Tapi MF kongsikan sebab ada kebenarannya...


Qoute ni tak berapa nak sesuai dengan cikgu... Sebab cikgu ni ada kalanya terpaksa buat kerja sekolah kat rumah... Sebab kesuntukan masa di sekolah... Jadi, terpaksa juga korbankan masa yang ada di umah untuk buat kerja sekolah... 

Apa pun.. Kita kerja untuk hidup... Bukan hidup untuk kerja... Itu point utamanya... Selain tu... Setinggi mana pun kerja kita.. Keluarga tetap utama... Sebab banyak dah kes suami workholic akhirnya bercerai...

Jadi, kerja biar berpada.. Jika anda seorang boss.. Seorang majikan... Silalah prihatin dengan orang bawahan anda... Mereka manusia juga yang punyai rasa.. Bukan robot yang tak punya jiwa... 

Catat Komen

0 Ulasan