Ticker

6/recent/ticker-posts

Fahami Perbezaan Mas Kahwin Dan Wang Hantaran

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


ISU HANTARAN YANG TENGAH HANGAT!!

Buat bakal pengantin, bakalbapa dan mak pengantin, 
Jom fahami beza hantaran dan mas kahwin..
Yang mana patut dititikberatkan
Dahulukan yang wajib, tanpa pinggirkan yang harus dan lakukan yang sunat. Moga perkahwinan yang anak-anak kita bina bertambah berkat dan rahmat.

Nampaknya zaman sekarang,
Mak bapa pengantin pun kena pergi kursus kahwin juga...
Sebab apa yang berlaku berpunca dari kekurangan ilmu agama...
Jika faham agama, syariat Islam, 
Perkara memalukan dan mencemarkan Islam tak kan berlaku..


Catat Komen

5 Ulasan

  1. Setuju sangat mak bapa penganti pergi Kursus kahwin..
    Permintaan mak ngn ayah pengantin perempuan kadang2 melampau..
    Ini pengalaman saya..
    Hantaran minta RM10000 (Nie untuk belanja kenduri dan sewa khemah sahaja)
    Kemudian setelah setuju seutas gelang sebagai mas kahwin, tetiba mak perempuan nak juga cincin.. Gelang je dah dua ribu lebih..
    Tu belum lagi sewa pelamin, baju pengantin, make up, goodies bag dan yang sampingan-sampingan lagi.. Pergh!! Sha yang dengar yang sakit hati..
    Bukan main grand lagi nak buat kenduri.. Langsung x fikir anak ngn menantu nak hidup macam mana lepas kahwin nanti.. Pada Sha, mak bapa yg gini memang kejam.. Menganiaya anak sendiri demi memuaskan pendapat saudara mara dan pandangan orang luar.. maaflah, terluah perasaan pula..

    BalasPadam
  2. sbnrnya kan biasa mslh timbul sbb family jgk..pengantin rasanya xpnh ltk harga sekian2,,biasa mak ayah la yg suka ltk harga2 ni..

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum...

    Syukur alhamdulillah...mas kahwin saya dulu memang kedua-dua belah setuju...

    BalasPadam
  4. Hermmmm macam-macam sekarang kan. Pelik kekadang pikir. Nauzubillahiminzalik. Tak nak la terjadi dekat keluarga saya. Aminnnnn.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^