Ticker

6/recent/ticker-posts

Ciri-ciri Ketenangan Dalam Rumahtangga!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Keluarga sakinah... Maknanya keluarga yang penuh ketenangan dan kedamaian dalam rumahtangga...  

Bukan bermakna rumah tangga tak bergolak... Tapi pergolakan itu dapat diatasi dengan tenang... 

Antara ciri rumahtangga yang tenang... Ialah... Pasangan suami isteri seronok berada di rumah... Habiskan masa di rumah... Tenang bersama di rumah... 

Ada orang tak tenang dok di rumah... Tapi pergi ke shopping complex atau panggung wayang rasa tenang pula... 

Nak cipta ketenangan dalam rumah tangga tak perlu nak habiskan duit sewa hotel mahal-mahal... 

Tips nya cukup mudah... Selalulah adakan aktiviti dalam rumahtangga secara berjemaah... Seperti makan bersama, solat bersama...berendam dalam pool sama-sama dengan anak-anak... Tak kisah dah pasal aurat sangat dah... Jaga mana yang wajib ditutup la... Bukan tak tutup aurat langsung kan... Main sama-sama..  Masak sama-sama...  

Macam-macam aktiviti boleh dilakukan di rumah bersama pasangan dan anak-anak. Insha Allah...  Pasti akan rasa tenang je... Tak kisah nak kena berkurung sebab jerebu pun...

Lakukan setiap aktiviti kerana ingin mencapai keredhaan Allah... Insha Allah...  Keluarga Sakinah akan terbentuk dengan penuh ketenangan dan rahmat.

Ketenangan membentuk keluarga bahagia. 

Catat Komen

2 Ulasan

  1. ye ke??ahaha..sebab saya dengan suami memang suka dok kat rumah.kalau kemana2 nak cepat balik je bukan sebab bahagia sangt pun tapi sebab lebih seronok isi masa dengan anak2 kat rumah je..dengan kami 4 berank je dah seronok.Dok kat luar tu bahaya sikit sebab anak saya umur 3 tahun..tengah dok ligat.jadi dok kat luar rasa tak tenang sebab banyak risau dari seronok..heheh

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah..lebih suka duduk rumah :)

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^